Anvers (Antwerpen) limanından geçen ve genellikle Almanya'nın Hamburg limanından gelen ZIM gemileri, Gazze Şeridi'ne 35 kilometre mesafedeki Ashdod limanına gidiyor. Kasım 2022 ile Kasım 2023 arasında ZIM, tehlikeli malların taşınması için Anvers'te 39 kez geçiş yaptı. 

PVDA (İşçi) Partisi'nden Belçika Federal Milletvekili ve Anvers Belediye Meclis Üyesi Peter Mertens, şirketin verdiği listelerden bu gemilerin sekizinde mühimmat bulunduğunu açıkladı. 

Toplamda 246 ton silah mühimmatı ve ek olarak FOD Ekonomi tarafından onaylanan 20 ton ateşleyici taşındı. Şubat ayında bir ZIM gemisi, Belçika'nın Walon Bölgesi'ndeki bir fabrikadan 32 ton barut taşıdı. Bu barutun P.B. Clermont fabrikasından geldiği düşünülüyor.

Antwerp Belediye Meclisine sunulan belgelerde, Beauraing'deki fabrikadan Anvers limanına patlayıcıların taşınması için genel bir izin yer alıyor. Bu ihracat, Walon Bölge Hükümeti tarafından onaylandı. Flaman bölgesi, askeri malzemelerin ihracatını ve transit geçişini kontrol ediyor ve 2006'dan bu yana İsrail'e sıkı bir politika izliyor. 

Flaman kontrol servisi, ZIM ile düzenli olarak iletişim halinde olmasına rağmen, bu şimdiye kadar bir lisans başvurusuna yol açmadı.

VZW Vredesactie (Barış Kurumu), ZIM'in kuralları ihlal ettiğine inanıyor ve bu konuda mahkemeye başvuruyor. Ayrıca Peter Mertens, suç duyurusunda bulunacağını ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarını durdurması gerektiğini belirtti.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş