Amsterdam Belediyesi önümüzdeki yıl 16 Ocak tarihinden itibaren, sosyal konut arama sisteminde değişiklik yapılacağını duyurdu. Yeni puan sisteminde kiralık konut arayanlar biriktirdikleri puana göre öncelik elde edebilecek. Bazı işlemleri gerçekleştirenler daha hızlı puan toplayabilecek. Ancak sistemde puan indirimi olan durumlar da bulunmakta.

Belediyeye ait web sitesinde yeni puan sistemine yönelik yapılan açıklamada, konut arayan ve bunun için gerekli olan sitelere kayıt yaptıran kişilerin dört ayrı puan sisteminde puan biriktirebileceği belirtildi.

Yeni sistemde Wachtpunten (Bekleme Puanları), Zoekpunten (Arama Puanları), Situatiepunten (Durum Puanları) ve Startpunten (Başlangıç Puanı) olmak üzere dört kategori yer alıyor. Bekleme puanları yılda 1 puan olarak alınabiliyor. Arama puanları aktif arama ile oluşturuluyor. Durum ve Başlangıç puanları ise belirli koşulları yerine getirilmesi ile elde ediliyor.

Wachtpunten (Bekleme Puanları)
WoningNet Stadsregio Amsterdam veya Woonmatch Waterland'e kayıtlı herkes Bekleme Puanı alabiliyor. Her yıl yılda 1 puan alınabiliyor. Puanlar ev bulana kadar silinmiyor. Bir kişi bir ev için kontrat imzaladığında Bekleme Puanları sıfırlanıyor. 16 Ocak 2023 tarihinde halen kayıtlı olan kişilerin kayıt süreleri, otomatik olarak Bekleme Puanına çevrilecek.

Zoekpunten (arama puanları)
Arama puanları aynı Bekleme Puanları gibi herkes için geçerli. Bir aylık dönem içinde 4 veya daha fazla ev için başvuru yapan herkes 1 puan alacak. Bir ay boyunca hiçbir ev için başvuru yapmayan, verilen ev randevusuna gelmeyen veya bir evi kiralamaktan vazgeçen kişilerin Arama Puanından kesinti yapılacak. Eğer bu durumlar sıklıkla tekrarlanırsa kişinin Arama Puanları tamamen silinecek.

Acil durumlar için Situatiepunten (Durum Puanları)
Durum Puanları daha çok acil ev ihtiyacı olan kişiler için ve gerekli olan şartlar karşılanması halinde geçerli olacak. Durum Puanları ekstra olarak biriktirilebilecek. Durum Puanları için 16 ocak 2023 tarihinden itibaren www.vraagpuntenaan.nl sitesi üzerinden başvuru yapılacak. Başvurulara 4 ila 6 hafta içinde cevap verilecek.

Aşağıdaki durumlarda durum puanı alınabilecek:
Boşanan ve çocuğu olan ebeveynler
Başka bir ailenin yanında ikamet etmek zorunda kalan aileler
18 ila 34 yaşları arasında, koruyucu bir ailenin yanından ayrılan gençler
Wmo ödeneği ile geçinmek zorunda olan, 18 ila 34 yaşları arasında olan ve ailesi ile yaşayan gençler

Gençler için Startpunten (Başlangıç Puanı)
Startpunten yalnızca Amsterdam veya Zaanstad'da yaşayan ve “jongerencontrat” (gençlik sözleşmesi) olan gençler için geçerli olacak. Sözleşmesi sona ermesine altı ay kala hala yeni bir konut bulamayan gençler Başlangıç Puanı için başvuru yapabilecek. Bu gençlere bir seferliğine 10 puan birden verilecek. Başlangıç Puanının tek şartı kişinin her ay en az 4 eve başvuru yapması

Yeni puan sisteminde puan indirimi
Yeni sistemde puan biriktirmenin yanı sıra puan kaybedilen durumlarda geçerli olacak. Genellikle kişiler 1 Arama Puanı kaybedecek. Bekleme Puanlarını kaybetme durumu söz konusu olmasa da bazı durumlarda tüm Arama ve Durum Puanları da kaybedilebilir. Gençler de Başlangıç Puanlarını gerekli şartları sağlamadığı zaman kaybedebilir. 

Bekleme Puanlarını, yalnızca WoningNet Stadsregio Amsterdam veya Woonmatch Waterland aracılığıyla yeni bir ev bulunduğunda aşamalı olarak kaldırılacak. 

Daha fazla bilgi için socialehuurwoningzoeken.nl sitesini ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Javier M. - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.