Almanya'da hükümet, Nitelikli İşgücü Göçü Yasası'nı bu hafta onaylamayı planlıyor. Sunulan son taslağa göre sığınmacılara ikinci bir şans elde etme hakkı verilecek, turist vizesi ile ülkeye gelip  iş bulanlar ülkede kalabilecek.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükûmetinin uzlaştığı yasa tasarısı Cuma günü Federal Meclis’te onaylanacak.

AB dışından ülkeye gelecek nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen tasarının yasalaşması halinde, ülkeye turist vizesi ile gelen kişilerin iş bulması halinde önce ülkelerine geri dönerek yeniden çalışma izni başvurusu yapmalarına gerek kalmayacak. Yasa sığınmacılara ve mavi kart sahibi üniversite mezunlarına da kolaylıklar sağlayacak.

Alman hükûmeti, yeni düzenlemeyle birlikte yılda yaklaşık 75 bin iş gücünün ülkeye kazandırılmasını hedefliyor.

Tasarının içeriği

  • Sığınmacılara kolaylık sağlanacak. 29 Mart'ta iltica prosedüründe olan kişilerin uygun niteliklere sahip olmaları halinde düzenli iş bulabilmelerine imkan tanınacak. Bununla birlikte Almanya'ya iltica gibi yollarla gelen insanlara daha fazla entegrasyon için bir alan sunulacak ve belediyeler ile resmi makamların da rahatlaması sağlanacak
  • Turist vizesi ile ülkeye gelenler, bir iş bulmaları durumunda kendi ülkelerine gitmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek.
  • Mavi Kart ile Almanya'ya gelecek üniversite mezunlarından istenilecek asgari brüt gelir ayda 3 bin 500 euro'ya düşürülecek
  • “Fırsat Kartı” adlı yeni düzenlemeyle bir puan sistemi oluşturulacak. 
  • Meslek diploması ve deneyimi bulunan kişiler, diplomasının Alman yetkililerce tanınması beklenmeden çalışmaya başlayabilecek. Bu kişilerin sadece kendi mesleklerinin dışında benzer alanlarda da çalışmasına izin verilecek.

Almanya’da hangi meslek grupları aranıyor?
Almanya Federal İş Ajansı tarafından yapılan bir analize göre, geçen yıl değerlendirilen 1200 mesleğin 200'ünde işçi eksikliği bulunuyordu. 

Vasıflı işçi açığından etkilenen meslekler arasında hemşirelik, şoförlük, tıbbi asistanlar, inşaat sektörü, çocuk bakımı, BT meslekleri yer alıyor. Bir önceki yıla kıyasla, 2022'de otelcilik sektörü ve otobüs şoförleri de bu listeye eklenenler arasında yer aldı. 

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Corinna Lichtenberg - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş