Almanya’da Öko-Test dergisi, 2024 Nisan sayısı için süpermarketlerdeki yumurtaları test etti. Tüketici örgütü Stiftung Warentest ise ülkede satılan 30 çeşit tereyağını mercek altına aldı.

Yumurtalarda 5 marka öne çıktı
Öko Testinde yumurtalardaki zararlı maddeler değil, aynı zamanda yumurtlayan tavukların refahı ve erkek yavrularının durumu da ele alındı. Test edilen 20 yumurta markasında, çok az miktarda dioxin veya salmonella gibi tehlikeli maddeler bulundu. Nadiren de olsa yumurta kabuklarında çatlaklar ve hasarlar, iç kısımda kanama veya kabuklarda dışkılar tespit edildi. Beş marka ise “çok iyi” rozetini aldı.

Almanya, ilk kez tüm eyaletlerde emekli maaşlarına aynı oranda zam yaptı Almanya, ilk kez tüm eyaletlerde emekli maaşlarına aynı oranda zam yaptı

M ağırlık sınıfında olan yumurtaların yarısının, belirtilenden daha hafif olduğu ortaya çıktı. Bazı yumurtalarda ise üretici damgasının okunamaz şekilde olduğu kaydedildi.

ÖKO testine göre “çok iyi” rozetini alan 5 marka şunlar: Naturland marka ‘Ne runde Sache’, Bioland marka Alnatura ve yine aynı markanın K-Bio yumurtaları,  Dennree Naturland marka Königshofer Bio-Eier ve Demeter Hühnermobil marka  Lindengut yumurtaları.

Testin sonucuna göre ALDI’nin ‘Landfreude” markalı yumurtaları “yetersiz” olarak görülürken, Netto süpermarketin “Vom Land” markalı yumurtaları önemli derecede kalitesiz bulundu.

Yumurtanın üzerindeki rakamlar neyi ifade eder?
Piyasada bulunan yumurtalar üzerindeki “0”, “1”, “2”, ve “3” numaraları yer almakta. Bu rakamların anlamı şu şekilde:
0: organik tavuk yumurtası 
1: serbest dolaşan tavuk yumurtaları
2: kümeste, kafessiz ortamda yetiştirilen tavuk yumurtaları
3: kafeste yetiştirilen tavuk yumurtası ( 0,1 ve 2 kodlarıyla başlayan yumurtalara kıyasla, en sağlıksız yumurta türü. Bu tavuklar, endüstriyel üretim adına oldukça kötü şartlarda, neredeyse hiç hareket edemeyeceği kadar küçük ve dar alanlarda ve hızlı yumurta vermesi için hormonlu ve kimyasal yemler verilerek yetiştirilir.)

En iyi tereyağı markası hangisi?
Tüketici örgütü Stiftung Warentest’in ülkede satılan 30 çeşit tereyağı üzerinden yaptığı bir araştırmaya göre; test edilen tereyağlarının neredeyse tamamı en az “iyi” rozeti alacak kalitede.

Testin sonucuna göre 16 Hafif Ekşili tereyağı içinde Weihenstephan (250 gr için 2,59 Euro) ve Penny (250 gr için 1,39 Euro) tereyağları lezzet açısından bir numara olarak seçildi.

Tatlı krema kategorisinde ise Lidl Milbona Bio'nun (250 gr için 2,59 Euro) ve Meggle'nin (250 gr için 1,70 Euro) tereyağları, ayrıca ekşi krema tereyağı kategorisinde Hemme Milch'in (200 gr için 2,59 Euro) tereyağları dikkat çekti.

Ancak, test yapanlar için sadece lezzet değil, aynı zamanda genel değerlendirme de önemliydi. Bu nedenle, Hafif Ekşili tereyağı kategoride Berchtesgadener Land'ın (250 gr için 2,54 Euro) ve ekşi krema tereyağında Schwarzwaldmilch'in (250 gr için 2,69 Euro) tereyağları da üst sıralarda yer aldı. Bu tereyağları ya rahat sürülebilirliği ya da rakiplerinden daha az zararlı madde içermeleriyle öne çıktı.

Mineral yağ kalıntılarına dikkat
Test edilen tüm tereyağlarında mineral yağ kalıntıları tespit edilmesi, tüketiciler için dikkat edilmesi gereken bir konu. Ancak bazı organik kremalardan gelen ürünlerde bu kalıntıların çok düşük seviyelerde olduğu belirlendi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.