Bir araştırmaya göre, Almanya'da kreşlerde veya bakım evleri başta olmak üzere on binlerce açık pozisyon hala doldurulamadı Durum daha da kötüleşebilir. Özellikle hemşireler, eğitimciler ve sosyal hizmet uzmanları eksik. 

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) bünyesindeki Yeterlilik Güvencesi Merkezi (Kofa) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2023 yılı boyunca sağlık ve sosyal mesleklerdeki yaklaşık 133.000 açık pozisyon, boş kaldı. Bu, genel istihdam açığının neredeyse dörtte birini oluşturmakta. Araştırma yazarı ve uzman Jurek Tiedemann'a göre, son dönemde bu eksiklik biraz hafiflese de durum hala "çok gergin" ve önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşebilir.

300.000 bakım yerinde personel eksik
Araştırmaya göre, en büyük sıkıntı eğitimcilerde yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl ortalama 21.000 uzman eksik olduğu için ülke genelinde yaklaşık 300.000 bakım yeri az personelle çalışmak zorunda kaldı. 

Çalışanların yüzde 80'inden fazlası kadın, yarısından fazlası ise yarı zamanlı çalışıyor, bu durum kısmen beceri açığı nedeniyle zorunlu hale geliyor. Tiedemann'a göre, "Çalışan anneler, çocuk bakımı eksikliklerini telafi etmek için genellikle çalışma saatlerini azaltıyor." Çocuk bakım yerlerinin sağlanması, annelerin ve babaların çalışma saatlerini artırmak için merkezi bir çözüm olarak görülüyor.

Yaşlanan nüfus nedeniyle artan ihtiyaç
Sosyal hizmetler, pedagoji, sağlık, hastalık ve yaşlı bakımı alanlarında da durum benzer şekilde zor. Tiedemann'a göre, yakınları uzman eksikliği nedeniyle bakılamayan kişiler, işgücü piyasasında yalnızca sınırlı olarak yer alabiliyor. Yaşlanan nüfus nedeniyle bu alanlarda da artan bir talep bekleniyor. Federal İstatistik Ofisi'ne göre, 2049 yılına kadar en az 280.000 ek bakım personeline ihtiyaç duyulacak.

Uzman eksikliğini gidermek için teşvik önemli
Ancak uzmanlar, bazı olumlu gelişmelerin de olduğunu belirtiyor. Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü'ne göre, hemşirelik ve öğretmenlik eğitimlerinde en fazla sayıda yeni eğitim sözleşmesi imzalanıyor. Ancak araştırmaya göre, nitelikli personel ihtiyacı, yeni uzmanların yetişmesinden daha hızlı artıyor.

Uzman eksikliğini gidermek için, sağlık ve sosyal mesleklerde eğitim teşviklerinin artırılması öneriliyor. Tiedemann son olarak “Erkek çalışanlara yönelik doğrudan bir yaklaşım, cinsiyet klişelerini aşmaya yardımcı olabilir ve daha fazla erkeği sağlık veya sosyal bir meslekte çalışmaya teşvik edebilir” diyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.