Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Verena Hubertz, ülke genelinde üç yıllık kira artışı sınırlaması için harekete geçtiklerini açıkladı. Alman gazete Bild Sonntag’a demeç veren Hubertz, Başbakan Olaf Scholz’un bugün ülkedeki hayat pahalılığı kriziyle mücadele etmek için alınacak önlemleri açıklayacağını kaydetti.

Almanya'da iktidar partisi kira artışlarını sınırlamayı planlıyor. İktidardaki sosyal demokratlar, kiracıların karşı karşıya olduğu maliyetlerle mücadele etmek için yeni tedbirler açıklayacağını söyledi.

Emlak piyasasını düzenlemeyi amaçlayan mevcut kurallar, kira artışlarını üç yıl içinde yüzde 15-20 arasında sınırlıyor. Almanya’nın koalisyon hükümeti bu sınırı yüzde 11’e indirmeyi kabul etmişti. Ancak SPD bunun yeterli olmadığını düşünüyor.

Deutsche Presse-Agentur haber ajansının aktardığı bilgiye göre iktidar partisi, talebin çok yüksek olduğu şehirlerde kiraların en fazla yüzde 6 oranında artmasına izin vermeyi, ülkenin geri kalanında ise fiyatları dondurmayı planlıyor.

Ancak iktidar partisinin bu planını desteklemeyenler de bulunuyor. SPD’nin koalisyon ortağı liberal Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, artan kiraların esas olarak konut eksikliğinden kaynaklandığı ve bu sorunu daha fazla düzenleme getirmek yerine konut piyasalarını serbestleştirerek çözmek istediğini belirtmişti.

Alman Federal İstatistik Ofisi’ne (Destatis) göre Almanya’daki 41 milyon hanenin yüzde 60’ına yakını kirada oturuyor. Bu yıl kiraların rekor düzeyde artması milyonlarca kiracıyı olumsuz etkiledi.

Ülkenin önde gelen şehirlerinden Berlin ve Leipzig kiraların hızla arttığı bölgeler arasında yer aldı. Ancak yapılan araştırmalar, örneğin Kuzey Ren-Vestfalya’daki Dormagen gibi, orta ölçekli şehirlerdeki kiraların da keskin bir şekilde arttığını gösteriyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş