Almanya’da son yıllarda ırkçılığın arttığı yapılan anketlerle ve araştırmalarla ortaya çıkartılıyor. Ancak özellikle 7 Ekim’deki İsrail-Hamas savaşı gibi  güncel gelişmeler bu sayının daha da yukarı çıkmasına neden oluyor.  Ülkenin dört bir yanından ırkçılık yapıldığı haberleri geliyor.

Son olarak, Camiahaber.com sitesinde yer alan bir haberde Köln yakınlarında yaşayan bir gurbetçinin başına gelenler verildi. 

Kişinin mahremiyetini korumak amacıyla gazete tarafından “Muhammed Alemdar” olarak adlandırılan ve düğün arifesinde olan gurbetçi,  Alman online alışveriş platformu “Kleinanzeigen” üzerinden kiralık bir ev için başvuru yaptı. Ev sahibi Alemdar’a “Orta Doğu’daki olumsuz hava nedeniyle ve kendimi korumak için şu sıralar Müslüman bir kiracı istemiyorum. Ayrıca her yaz domuz yediğimiz ve alkol tükettiğimiz bir gril organizasyonu düzenliyoruz. Sizin orada da işiniz yok.” cevabını verdi.

Mesajın devamında, eşinin ve kızının merdivenlerde kendisiyle karşılaşıp korkmasını istemediğini belirten ırkçı ev sahibi, ayrıca Alemdar’a isminin “Al-Kaida”ya benzediğini yazdı, “Diktatör Erdoğan’a git sor, belki onun sana uygun yeri vardır. Her neyse, şimdi domuzu yiyip, biramı açıyorum.” dedi.

Mağdur gurbetçi Camia Haber’e yaptığı açıklamada bu mesajlar üzerine polisi aradığını ancak kendisine “bu kişinin bulunması mümkün değil” dendiğini kaydetti. Ev ararken daha önce de ırkçı sözlerle akrşı karşıya kaldığını belirten Alemdar, “Ancak ilk kez bu denli açık bir nefrete şahit oluyorum.” ifadelerini kullandı.

En fazla siyahiler ve Müslümanlar kurumsal ırkçılığa maruz kalıyor 
Almanya'da yapılan son araştırmaya göre; en çok siyahiler ve Müslümanlar ayrımcılığa uğruyor ve Türk ismi taşıyanlar hastanelerde randevu yapmakta zorlanıyor. Ayrımcılığın en yaygın görüldüğü alanlar özel hayat, devlet daireleri ve sağlık kurumları.

Almanya'da Uyum ve Göç Araştırmaları Merkezinin (DeZIM) hazırladığı raporda, Almanya'da yaşayanların yaklaşık yüzde 30'unun, son bir yıl içinde ayrımcılığa veya ırkçılığa maruz kaldığına dikkat çekildi.

Rapora göre, siyahi erkeklerin yüzde 54,8'i, Müslüman erkeklerin de yüzde 41,2'si ayrımcılık ve ırkçılıkla karşılaşıyor. Bu oran siyahi kadınlarda yüzde 38,1, Müslüman kadınlarda ise yüzde 29,7.

Bunun yanı sıra siyahi erkeklerin yüzde 41'i ve Müslüman erkeklerin yüzde 39'u polis tarafında ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalıyor.

Özel hayatta, ayrımcılık genellikle ten rengi, inanç veya köken gibi nedenlerle gerçekleşiyor. Sağlık alanında ise doktorlar ve diğer sağlık personeli siyahlar, Müslümanlar ve Asyalılara ayrımcılık yapıyor.  Devlet dairelerinde ayrımcılık ise bürokratik işlemlerde görülüyor.

Rapora göre Müslüman kadınların yüzde 68’i ve siyahi kadınların yüzde 67’si doktorlar veya diğer sağlık personelinin kendisine başkalarına kıyasla "daha adaletsiz veya daha kötü" davradığını belirtiyor. Müslüman kadınların yüzde 35’i, siyahi kadınların yüzde 39'u ve Asyalı kadınların yüzde 29’u bu durumu düzenli yaşadıklarını söylüyor.

Özellikle Türkiye ve Nijerya’da yaygın olan isimleri taşıyanlar, doktor veya psikolog randevularını almakta zorluk yaşadıklarını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Mari M - Pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.