Tıbbi amaç dışında esrar satışının yasak olduğu Almanya'da merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SPD), çevreci çizgideki Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan ve ”trafik lambası” olarak adlandırılan koalisyon, esrarın keyif amaçlı kullanımının ve satışının yasallaştırılması konusunda anlaştı.

Alman medyasında çıkan haberlerde, yapılacak yasal düzenlemeyle, yetişkinlere yönelik keyif amaçlı esrar satışının ancak lisans verilmiş işletmelerce gerçekleştirileceği ve bu sayede de satılan esrarın denetlenebilir olacağı belirtildi. 

Koalisyon dört yıllık deneme sürecinde lisanslı mağazalarda satış olacağını bu sayede kalite kontrolünü sağlayarak, saf olmayan ürünlerin dağıtımının engelleneceğini ve küçük yaştaki kişilerin korunmasının da garanti edileceğini belirtiyor. 

Ülkede esrar ekiminin yasal hale getirilip getirilmeyeceği henüz belli değil.


Milyar dolarlık piyasa

Hollanda’daki yasalara göre esrar satışına müsamaha gösterilse de, satın alma ve yetiştirme şu an için hala yasa dışı. 

Dünya genelinde milyar dolarlık bir endüstri haline gelen esrar endüstrisinde, Hollanda’nın payının ne kadar olduğu tam olarak belli değil.  

Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) tarafından yasadışı esrar ekonomisi üzerine yapılan 2018 kaynaklı bir tahminde, Hollanda’da bu sektörün büyüklüğünün 5 milyar euroyu bulduğu, bunun 3 milyar eurosunun ise esrar ekiminden geldiği tahmin ediliyor. 

Düsseldorf Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, esrarın yasallaştırılması Almanya'ya yılda 4,7 milyar euro ek gelir getirebilir.

Uyuşturucu araştırmacısı Nicole Maalsté “Hollanda, dağıtım açısından hala daha iyi durumda. Kanada'da çoğu insan ürünleri hala karaborsadan satın alırken, burada durum çok daha az. " diyor.

Legal Esrar Koalisyonu direktörü Peter Tas da bu düşünceyi onaylıyor ve "Hollanda'nın ‘Coffie-Shop’larla işleyen bir satış ağı var. Diğer çoğu ülkede için bunu söyleyemezsiniz." şeklinde açıklıyor. Tas 

Şu anda kısmen kara borsada faaliyet gösteren tedarikçilerin ve yetiştiricilerin, son yıllarda kenevir çeşitleri ve ekimi hakkında çok fazla bilgi sahibi olduğunu belirten Tas, hem bu bilgilerin hem de kenevir tohumlarının Almanya’da pazarlanmasıyla gelir elde edileceğini belirtiyor. Tas’a göre legal olarak elde edilen bu gelirin bir kısmı vergilendirme sayesinde Hollanda hazinesine aktarılacak. 


Hollanda 2022’de yasal deneme sürecine başlıyor

Hollanda’da önümüzdeki yılın ikinci yarısında kenevirin yasal olarak yetiştirilip yetiştirilmeyeceğini görmek için bir deneme projesi başlatılacak. 

Bu projede belirlenen yedi yetiştirici projeye katılan on belediyedeki ‘coffie shop’lar için kenevir yetiştirecek. Dükkanlar sadece bu yetiştiricilerin ürünlerini satabilecek. Dört yıllık proje sonunda olumlu sonuç alınırsa kanunda yasal değişiklik yapılacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU