Alman Otomobil Kulübü ADAC binlerce sürücünün ehliyetini değiştirme tarihinin yaklaştığını açıkladı. Eski ehliyetini Avrupa Birliği (AB) uyumlu ehliyet ile trafiğe çıkanlara 10 euro ceza kesilecek.

AB güvenlik standartlarının (AB Direktifi 2006/126/EC) sağlanması ve gelecekte, tüm sürüş belgelerinin tek tip olması ve ayrıca sahtekarlığı önlemek amacıyla AB uyumlu ehliyetlere geçilmesini istiyor.

Belirli yaş gruplarının belirlenen süre içerisinde eski ehliyetini AB uyumlu ehliyet ile değiştirmesi gerekiyor.

Almanya’da 19 Ocak 2013 tarihinden önce ehliyet alan herkesin, ehliyetini AB ile uyumlu ehliyetle değiştirmek zorunda. Ancak herkesin yeni belge için aynı anda ehliyet bürosuna başvurmasını ve yığılmayı önlemek amacıyla, her yıl belirli bir grup için değişim imkanı tanınmakta.

Buna göre 1965-1970 yılları arasında doğan sürücüler için son başvuru tarihi 19 Ocak 2024. 1971 veya sonrasında doğanlar için son tarih 19 Ocak 2025.

Kart şeklindeki ehliyetler
Almanya’da 1999’dan bu yana kullanılan kart şeklindeki ehliyetlerin de değiştirilmesi gerekiyor. Özellikle 2013 yılından sonra verilen kart şeklindeki ehliyetler AB ile uyumlu değil ve son kullanma tarihleri bulunmuyor. Bu nedenle bu ehliyetlerin de değişmesi gerekiyor.

Ehliyet değiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Değişim için otomobil ve motosiklet sürücüleri ikamet ettikleri yerdeki ilgili makama başvuru yapabiliyor. Başvuru yaparken yanınızda şu belgelerin olması gerekiyor:
Kimlik kartı veya pasaport
Mevcut sürücü belgesi
Biyometrik pasaport fotoğrafı
Nakit, EC veya kredi kartı (Eyaletler arasında ücret farklılıkları olsa da ortalama ücret 25 euro)

Ehliyet değiştirmek için verilen son tarihi kaçıranlar, bu tarihten sonra eski ehliyeti ile araç kullandığı tespit edilmesi halinde 10 euro para cezası ödemek zorunda.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Fietebecher - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş