Federal hükümet, potansiyel emeklileri daha uzun süre çalışmaya teşvik etmek istiyor. Bunu için emekli olma yaşı geldiği halde çalışmaya en az 1 yıl devan eden ve birden fazla mini işte çalışan herkes, kaybedilen emeklilik maaşına eşit miktarda, bir defaya mahsus toplu prim ödemesi alacak.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karara göre emekliliğini erteleyerek çalışmaya devam eden kişilere birikmiş emekli maaşları “Emekliliği Erteleme Primi” adı altında toplu olarak ödenecek.

AB’de uzaktan çalışma hızla artıyor: Hollanda’da bu oran yüzde 51,9 AB’de uzaktan çalışma hızla artıyor: Hollanda’da bu oran yüzde 51,9

Bu şekilde ödenecek olan toplu prim miktarı, emeklilik kasasına ödenmeyen sağlık sigortası primleri temel alınarak hesaplanacak ve herhangi bir kesinti yapılmayacak.

Emeklilik erteleme en az bir yıl en fazla 3 yıl olarak yapılabilecek. Ayrıca emeklilik sigortası şirketinin bu süre zarfında emekli maaşına sağlık sigortası primi ödemesi gerekmediği için kişiye yüzde 8,15’lik bir ek ücret de ödenecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesaplamalarına göre, emeklilik hakkı kazandığı halde, aylık yaklaşık 1600 euro maaşla çalışmaya devam eden bir kişi, bir yıl sonra 22.000 euroya kadar birikmiş olan primlerini tek seferde alabilecek.

Alınan karar uyarınca prim ödemeleri 1 Ocak 2028’de başlayacak, ancak önümüzdeki yıldan itibaren yapılan çalışma süreleri bu prim için dikkate alınacak. 

Çalışma Bakanlığı ayrıca, 31 Aralık 2027 tarihinden önce iş akdinin feshedilmesi durumunda emeklilik erteleme ikramiyesine alternatif bir ödeme yolu sunulup sunulamayacağını da araştırıyor.

2025’de yürürlüğe girecek değişiklikler
Hükümet ayrıca 2025'ten itibaren tam olarak yürürlüğe girmesi gereken üç teşvik daha açıkladı:

  • Birçok iş sözleşmesi normal emeklilik yaşında sona ermektedir ve aynı işverenle yarı zamanlı sözleşme yapılması şu anda mümkün değildir. 2 Nisan 2025'ten itibaren yarı zamanlı ve sabit süreli iş kanununda bir istisna olacak.
  • İşverenler halihazırda normal emeklilik yaşı sınırının üzerindeki çalışanlar için emeklilik sigortasına (yüzde 9,3) ve işsizlik sigortasına (yüzde 1,3) katkı payı ödüyor. 1 Temmuz 2025'ten itibaren bu parayı doğrudan çalışanlara ödemek mümkün olacak. Bu da brüt ücretlerde yüzde 10,6'lıkücret artışı olacağı anlamına geliyor.
     

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş