Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Almanya Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM), doğumu başlatmak için kullanılan, Misoprostol etken maddesine sahip ve Angusta adıyla bilinen ilaçla ilgili bir uyarı yayınladı. Kurum, Almanya’da Eylül 2020’den bu yana resmen onaylı olan bu ilacın, önerilen dozların dışında ya da uygun olmayan durumlarda kullanılmasının ağır sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

BfArM açıklamasında, ilacın kullanılmaması gereken durumlara rağmen veya tavsiye edilen dozların dışında verilmesi sonucunda ciddi yan etkilerin görüldüğünü bildirdi.

Kurum, toplamda 28 gebelikte ciddi yan etki bildirildiğini, bu vakalardan birinde anne karnındaki bebeğin, başka birinde ise annenin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

BfArM, Angusta’nın yalnızca prospektüsünde belirtilen dozaj ve kullanım talimatlarına göre uygulanması gerektiğini vurguladı. Özellikle doz miktarı ve uygulama aralıklarında yapılacak hataların ciddi riskler taşıdığı ifade edildi.

Kullanım talimatlarına göre, doğum başlatılmak isteniyorsa ilaç ağız yoluyla her iki saatte bir 25 mikrogram ya da her dört saatte bir 50 mikrogram alınmalı. Toplam doz, 24 saat içinde 200 mikrogramı asla geçmemeli.

Almanya’da genç kadın, ırkçı komşusu tarafından bıçaklanarak öldürüldü
Almanya’da genç kadın, ırkçı komşusu tarafından bıçaklanarak öldürüldü
İçeriği Görüntüle

Yetersiz izleme riskleri artırıyor
BfArM, anne ve fetüsün ilaç uygulaması sırasında sürekli izlenmemesi durumunda da ciddi komplikasyonlar gelişebileceğini belirtti. Bu yan etkiler arasında rahmin aşırı uyarılması (bebeğin kalp ritmi etkilensin ya da etkilenmesin), plasentanın erken ayrılması, rahim yırtılması ve yenidoğanda oksijen yetersizliği bulunuyor.

Uzmanlar, bu ilacın yalnızca gebeliğin 37. haftasından sonra ve rahim ağzının doğuma hazır olmadığı durumlarda kullanılmasını öneriyor.

BfArM, özellikle son dönemde bildirilen vakalarda, önerilen doz sınırlarının aşılması ve düzenli, ağrılı kasılmalar başlamış olmasına rağmen tedavinin kesilmediği durumların görüldüğüne dikkat çekti.

Ayrıca, sık reçete edilen bazı uyku ilaçlarının da hayati risk taşıyabilecek yan etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Surendra Basnet - Unsplash