Taşımacılık ve depolama sektörü en çok iflas vakası yaşayan sektör olurken, enerji tedarik sektörü en az iflas yaşanan sektör olarak kaydedildi. Şirketlerin iflas talepleri sonucunda alacaklılara ödenmesi öngörülen borç miktarı 13,9 milyar avro olarak belirlendi. Ağustos ayında ise iflas başvuruları yüzde 13,8 artış gösterdi.

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, küresel ekonominin zayıflaması ve yüksek enflasyon nedeniyle üç çeyrek üst üste büyüyemedi ve bu yıl küçülmesi beklenen tek G7 ülkesi olacak.

Söz konusu dönemde 10 bin şirket baz alındığında, yılın ilk yarısında Almanya'da toplamda 25,3 iflas vakası yaşandı. En fazla iflas, 54,1 vaka ile taşımacılık ve depolama sektöründe görüldü. Bunu, geçici istihdam bürolarını da içeren diğer hizmet sektörü 41,3 vaka ile takip etti. Enerji tedarik sektörü ise 2,4 vaka ile en az iflas yaşanan sektör oldu.

Şirketlerin iflas talepleri sonucunda alacaklılara ödenmesi öngörülen borç miktarı, ilk yarıda 13,9 milyar avro olarak belirlendi. Bu borç miktarı, 2022'nin Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 8,2 milyar avro idi. Kurumsal iflaslar dışında, 33.140 borçlu da Ocak-Haziran döneminde iflas başvurusunda bulundu. Bu rakam, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 1,9 azalma gösterdi.

Ağustos ayında iflas başvuruları yüzde 13,8 arttı. Verilere göre, Ağustos ayında iflas başvuruları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artış gösterdi.

Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH) Yapısal Değişim ve Verimlilik Bölümü Başkanı Steffen Müller, artan risklere rağmen bir iflas dalgası görülmediğini belirterek, "Çok sayıda ekonomik sorun ve belirsizlik arka planda bulunurken, önümüzdeki birkaç ay içinde bir önceki yıla göre daha fazla iflas bekleniyor." dedi.

Ayrıca, Alman ekonomisi, artan faiz oranları, küresel ekonominin zayıflaması ve yüksek enflasyon nedeniyle üç çeyrek üst üste büyüyemedi. Ekonomi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 ve bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde de büyüme gösteremedi.

Son yıllarda yaşanan Covid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi krizler, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini ortaya çıkardı. Çin başta olmak üzere birçok ülkenin, Almanya'dan ithal ettiği malları giderek daha fazla üretmesi ve yüksek enflasyonla artan faizler, Alman ekonomisinin büyümesini daha da zorlaştırdı.

Küresel büyümenin yavaşlaması, ihracattaki düşüş, yüksek enerji fiyatları, sanayi üretimindeki düşüş ve tüketicilerin yükselen enflasyonla başa çıkma çabaları da ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bu yıl için Alman ekonomisinde Ifo yüzde 0,4, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) ise yüzde 0,5 daralma bekliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre, Almanya bu yıl küçülmesi beklenen tek G7 ülkesi olacak.

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Editör: Ömer Aşıran