Uzmanlar, birçok alanda inşaat yatırımlarının daha az çekici hale geldiğini ve son aylarda inşaat fiyatları ve faiz oranlarındaki sert artışların birçok inşaat projesini olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Gayrimenkul uzmanlarına göre, artan inşaat maliyetleri, yükselen faiz oranları, yeni konut inşaatındaki düşüş ve ülkeye mülteci akını, konut açığının 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oluyor.
Nüfusu yaklaşık 84 milyon olan Almanya’da gayrimenkul piyasasındaki baskıyı hafifletmek için yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor.
Artan göç de aynı zamanda arz sıkıntısı ve konut için yüksek talebin devam etmesinde etkili oluyor. Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası Ukraynalıların Almanya'ya gelmesi, 200 bin ek konut talebi oluşturduğu kaydediliyor.
Başkent Berlin'de ise, eyalet hükümeti kira artışlarına yönelik protestolar nedeniyle binlerce konutun emlak şirketlerinden kamulaştırılması için referandum yaptı. Eyalet hükümetine tavsiye niteliği taşıyan bu referandumda, 240 binden fazla apartman dairesinin kamulaştırılması için seçmenlerin yüzde 56.4'ü "evet" oyu kullandı.
Referandum sonuçlarının siyasiler ve emlak şirketleri üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Şirketler, nüfusun yarısının kirada yaşadığı Almanya'da, 550 binden fazla konuta sahip ve değeri 100 milyar eurodan fazla.
Kiraların en fazla arttığı başkent Berlin'de, nüfusun çoğunluğu kirada yaşıyor. Berlin'de ortalama kiralar 2010'dan bu yana yüz 100'den fazla artarken, yeni dairelerin metrekaresi en az 26 euro karşılığında kiraya veriliyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Thomas Wolter - Pixabay
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.