Almanya'da uyku bozukluğu olan kişilerin sayısı artmaya devam ediyor. Barmer Sağlık Sigortası şirketinin bu hafta içinde Berlin'de yaptığı açıklamaya göre, 2012'den 2022'ye kadar olan dönem içerisinde uyku problemi yaşayanların oranı yüzde beşten yüzde yediye çıktı. Uzmanlar uyku probleminin çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.

Rapora göre 20 ila 29 yaşları arasındaki kişiler arasında uyku bozuklukları yaşlılara göre yüzdesel olarak daha fazla, ancak belirtilen 10 yıllık döneme bakıldığında artışın yüzde 2’den yüzde 3’e çıktığı görülmekte. En fazla artış ise yüzde 13 ile 60 yaş ve üstü kişilerde görülmekte.

Raporda 40 ila 49 yaşları arasındakiler arasında uyku bozukluğu tanısı alan kişilerin oranının yüzde 4,5'ten yüzde 6,2'ye yükseldiği belirtildi.

Bazı dönemlerde uyku problemleri artıyor
Barmer'e göre bazı dönemlerde uyku tanısı konulan kişilerin sayısında artış görülebiliyor. Örneğin bu hafta sonunda kış saatine geçilmesi en azından geçici olarak bu nedenlerden biri olarak görülüyor. Barmer baş sağlık görevlisi Ursula Marschall saatlerin geri alınmasının, zaten bozuk olan uyku ritmini biraz daha bozduğuna dikkat çekiyor. 

Marschall; uyku bozukluklarının obezite, felç, demans ve kardiyovasküler hastalık riskini artırdığına da dikkat çekiyor.

Doktora danışmak şart
Uykuya dalma veya uykuyu sürdürme sorunlarının tetikleyicisi "mesleki ve özel stres veya kadınlarda menopoz" olabiliyor. Ancak uyku bozuklukları aynı zamanda depresyonun ilk belirtileri olarak da görülebiliyor. Kalıcı uykusuzluk sorununda mutlaka doktora danışılması gerekiyor.

Barmer doktoru Ursula Marschall “Uykusuz geceler önemsiz bir mesele değildir. Gecede beş saatten az uyumak kronik hastalık riskini artırıyor ve performansı düşürüyor.” şeklinde açıklıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş