Almanya’da ekim ayı itibariyle bazı değişiklikler devreye girecek. Geçtiğimiz aylarda hükümetin enerji krizine karşı vatandaşı desteklemek için verdiği desteğe nazaran, ekim ayında gaz ücretlerine kilovat saat başına 2,4 sente varan bir zam yapacağı belirtiliyor. Ekim ayında yürürlüğe girecek bir başka konu ise tartışma yaratan maske zorunluluğu. 

Alman basınında yer alan haberlerde; ağustos ayında son düzenlemeleri yapılan ve ekim ayında yürürlüğe girecek olan Halkı Enfeksiyondan Koruma Yasası ile birlikte Federal hükümetin "Nüfusun ve özellikle savunmasız grupların COVID-19'a karşı korunmasını güçlendirmeye yönelik” bazı bilinen tedbirleri tekrar yürürlüğe koyacağı belirtildi. Buna göre; hükümetin özellikle sonbahar aylarında artabilecek vaka sayılarına karşı harekete geçtiği ve yeni yasanın da birçok bilinen korona tedbirlerinin yeniden Ekim 2022’de yürürlüğe sokulmasına olanak sağladığı vurgulandı.

Ekimde maskeler geri dönüyor
Çıkan haberlere göre ekim ayından itibaren yürürlüğe girecek olan Halkı Enfeksiyondan Koruma Yasası’nda yapılan düzenleme ile birlikte maske zorunluluğu konusunda eyaletlere daha geniş yetkiler verildi. Bunun yanında genel olarak uzun mesafeli tren ve uçak yolculuklarında FFP2 maskeleri zorunluluğu olacak.

Ekim ayından itibaren ülke çapında hastaneler ile yaşlı bakım tesislerine girerken test yaptırma zorunluluğu getirildi. Öte yandan okullara veya kreşlere girerken negatif test sonucu isteneceği belirtilen haberlerde, 5. Sınıftan itibaren çocukların okulda maske takıp takmamasına ve düzenli olarak test yaptırıp yaptırmamasına eyaletlerin karar vereceği aktarıldı. 1 Ekim’den itibaren 2 aşı ve tazeleme aşısı olanlar tam aşılı sayılacak.

Ancak yasa şimdiden bazı eleştirilerle de karşılaştı. Örneğin uçaklarda maske zorunluluğunun kalmadığını, havayolu şirketlerinin diğer ülkelerle de uyumlu olarak maske takma zorunluluğunu kaldırdığı belirten bazı gruplar, maske takma zorunluluğunun geri getirilmesine de karşı çıkıyor. 

Asgari ücret ve üst kazanç sınırı yükseltilecek
Ekim ayından itibaren asgari ücret saat ücreti 12 euroya çıkacak. Bu artışla birlikte “minijob” ve midijob” olarak adlandırılan işlerde de saat ücretlerine zam yapılacak. Asgari ücrete göre şuanda saat başına 10,45 euroya çalışan bir kişi ekim ayından itibaren en az 12 euro saat ücreti alacak.  

Uygulamaya göre mini işlerde çalışan birinin üst kazanç sınırı 450 euro iken Ekim ayında itibaren 520 euroya çıkartıldı. Sitede verilen bir örnek ise şu şekilde: Ocak ayında ayda 450 euroya ulaşmak için saatte 9,82 euroya ayda 45 saat çalışmak gerekiyordu - mevcut koşullarda yaklaşık 43 saat yeterli oluyor.

Aynı durum “midi işler” için de geçerli olacak. 1 Ekim'den itibaren bu miktar 1.300 eurodan 1.600 euroya yükseltilecek.

Alman emeklilik sigortası bu değişikliğin amacını şu şekilde açıklıyor: “Bunun amacı, yarı zamanlı işlerde çalışan kişilerin haftada 10 saate kadar asgari ücretle çalışabilmelerini sağlamak.” Bunun yanı sıra artık çalışanların üst kazanç sınırının altında kalmak için çalışma saatlerini düşürmesine de gerek olmadığı belirtilmekte.

Belirlenen ücretin altında eleman çalıştıran işletmelere ise 500.000 euroluk ağır bir para cezası kesilebilecek. 

Gaza ek ücret geliyor,
Ukrayna savaşı nedeniyle gaz ithalatı şu anda giderek daha pahalı hale geldiği belirtilen haberde artan maliyetlerin tüketicilere yansıtılacağı ve kilovat saat başına 2,4 sente varan bir fiyat artışı olabileceği belirtildi. 

Almanya’da hükümet enerji krizi nedeniyle artan fiyatların önünde geçmek ve vatandaşların karşı karşıya kaldığı mali yükü azaltmak için bir süre doğal gaza uygulanan katma değer vergisi (KDV) oranının yüzde 19’dan 7’ye düşürülmüştü. Bu uygulamanın 31 mart 2023’de sona ereceği öngörülüyor.

Foto: Norbert Braun - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş