Haftada sadece 4 gün çalışma uygulamasının popülaritesi her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar uygulamanın çalışma verimini arttırıp, iş yükünü azalttığını gösteriyor. Birçok Avrupa ülkesinin gündeminde olan uygulama, Almanya’da da yoğun olarak tartışılıyor.

Tagesschau’da Pazar günü yayınlanan y bir haberde 4 günlük çalışma düzeni ile ilgili olarak tarafların düşüncelerine ve açıklamalarına yer verildi. 

Habere göre; SPD lideri Saskia Esken haftada 4 gün çalışmanın, çalışanların özel hayatları ile işleri arasında iyi bir denge kurabileceklerine inanıyor. Böyle bir düzenlemenin bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Esken aynı zamanda, yeni çalışma düzenine geçilmesi halinde ücret düzenlemesine gidilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) Başkanı Yasmin Fahimi ise 4 gün çalışmaya yönelik tartışmaları olumlu bulduğunu ancak bu uygulamanın toplu sözleşmelerle güvence altına alınması gerektiğini savundu.

Sol Parti’den yeni çalışma sistemine yönelik plan
Sol Parti lideri Janine Wissler, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde çalışma saatlerinin düzenlenmesine yönelik bir plan açıkladı. Wissler planında, çalışanların 4 ya da 5 gün çalışmayı seçmekte özgür olması gerektiğini, 4 günlük çalışma haftasına geçilmesi durumunda ise özellikle küçük şirketlere çalışanların maaşlarını düşürmemeleri için sübvansiyon verilmesi gerektiğini savundu. 

Wissler uygulamaya pilot projelerle başlamayı ve dört günlük haftayı iki yıllık bir süre boyunca üç aşamada uygulamaya koymayı öneriyor.

CDU ve FDP desteklemiyor
Her ne kadar araştırmalar, 4 günlük çalışma düzeninin verimliliği arttırdığını ortaya koysa da CDU ve FDP buna tepkili. 

Tagesschau’nun haberine göre, CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Hermann Gröhe, bu önerinin uygulanabilir olmadığını dile getirirken, uygulamanın verimi arttırmayacağını savunuyor.   

Gröhe Tagesspiegel'e verdiği demeçte, böyle bir yaklaşımın Almanya ekonomisine zarar vereceği konusunda uyarırken, “Çalışma saatlerini azaltmak ve vasıflı işçi kıtlığı zamanlarında işi daha pahalı hale getirmek, rekabet edebilirliğe zarar verir” yorumunu yaptı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Alex Kotliarskyi - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş