Çarşamba günü iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandıracak olan yeni yasa tasarısını onaylayan Almanya Federal Meclisi, bugün de Alman vatandaşlığına geçiş süresini hızlandıracak ve çifte vatandaşlığa imkan sağlayacak “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” tasarısını kabul etti.

Federal Meclis'in onayıyla birlikte özellikle ülkedeki başta Türkler olmak üzere göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlık için önemli bir adım daha atıldı.

Yasa tasarısının 2 Şubat’ta eyalet temsilcilerinden oluşan Federal Konsey oturumunda gündeme alınması ve onaylanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın onayının ardından da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. 

Almanya’daki göçmenlere çifte vatandaşlık yolu açıldı
Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oluşturduğu hükümetin koalisyon anlaşmasında yer alan Vatandaşlık yasası reformu, vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılması ve hızlı entegrasyonun teşvikini amaçlıyor. Ayrıca çifte vatandaşlığın da artık mümkün olmasını sağlayacak.

Vatandaşlık Yasası
Almanya’da, mevcut yasaya göre istisnai durumlar dışında çifte vatandaşlığa izin verilmiyor. Ancak yeni yasa ile vatandaşlık almak isteyenler, daha önce sahip olduğu vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayacak.

Alman vatandaşlığına başvurabilmek için istenen asgari “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla düşürülecek.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürülebilecek.

Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" ise tamamen kaldırılacak.

Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek.

Vatandaşlığa geçiş için kişinin, kendi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini devlet kaynakları kullanılmadan (yani sosyal yardım almadan) sağlıyor olması gerekiyor.

Yasa, yabancı anne-babanın Almanya’da doğan çocuklarının, ebeveynlerden birinin en az 5 yıl Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi şartıyla Alman vatandaşlığına sahip olmasına da imkan tanıyor.

Misafir işçi jenerasyonu (yani 1960'larda Almanya'ya gelen Türk işçiler) ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutulacak.

Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak.

Vatandaşlık alamayacaklar
Antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı kapsamında ceza alanlar, Alman vatandaşlığına alınmayacak. Bu konuda vatandaşlık daireleri savcılıklarla daha yakından çalışacak.

Ayrıca çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.