Karayoluyla Türkiye’ye gidecek gurbetçilere araç sigortası uyarısı Karayoluyla Türkiye’ye gidecek gurbetçilere araç sigortası uyarısı

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya, Avrupa’nın savunma alanındaki liderliğini pekiştirmek için büyük bir dönüşüm sürecine giriyor. Başbakan Friedrich Merz, ülkesini Avrupa'nın en güçlü ordusuna dönüştürme sözü verirken, bu hedef doğrultusunda zorunlu askerlik uygulamasının yeniden yürürlüğe konması gündemde.

Alman ordusunun mevcut kapasitesinin yetersiz olduğunu belirten Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, savunma gücünün ideal seviyeye ulaşması için toplamda 460 bin askere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Ancak güncel asker sayısı sadece 182 bin. Breuer’e göre, güvenilir ve caydırıcı bir savunma için en az 100 bin ek askere ihtiyaç var.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Savunma Bakanı Boris Pistorius da gönüllü asker sayısında yaşanan ciddi düşüşe dikkat çekerek, zorunlu askerliğe geri dönülmesinin artık kaçınılmaz olabileceğini ifade etti. Pistorius, konuyla ilgili ayrıntılı bir hazırlık sürecinin başlatıldığını ve farklı senaryoların değerlendirildiğini duyurdu.

Toplumun büyük bölümü bu değişime sıcak bakıyor. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Alman halkının yüzde 61,9’u zorunlu askerliği destekliyor. Kadınların da zorunlu hizmete dahil edilmesini isteyenlerin oranı yüzde 67,4’e ulaşmış durumda.

Almanya’da zorunlu askerlik uygulaması 2011 yılında askıya alınmıştı. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından değişen güvenlik dengeleri, Berlin’i yeniden kapsamlı bir savunma planlamasına itiyor. Hükümetin önümüzdeki aylarda bu konuda somut adımlar atması ve yeni askerlik modelini kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

Almanya'nın, savunma sanayisine yaptığı yatırımlarla birlikte, NATO içinde de daha etkin bir askerî güç olma hedefi dikkatle izleniyor.
©Sonhaber.eu