Avrupa Birliği (AB) komisyonu tarafından bu hafta içerisinde yapılan açıklamada, 27 Haziran'da Avrupa Parlamentosu'na sunulan yasa tasarısı kapsamında alınan karar uyarınca tüm üye devletlerde bu yıl tek tip şarj uygulamasına geçileceği belirtildi. AP’ye sunulan tasarı şarj aletlerinin elektronik cihazların hepsinde tek tip şekilde üretilmesine ilişkindi.

Yeni düzenleme, cep telefonları, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir hoparlörler, video oyun konsolları, e-okuyucular, klavyeler, fareler ve taşınabilir navigasyon sistemleri gibi çeşitli elektronik cihazları kapsayacak.

Komisyon açıklamasında ayrıca “2026 yılı itibarıyla dizüstü bilgisayarlar için de geçerli olacak. USB-C ortak bağlantı noktası olacaktır. Bu, tüketicilerin cihaz markası ne olursa olsun cihazlarını herhangi bir USB-C şarj cihazıyla şarj etmelerine olanak tanıyacak.” ifadelerine yer verildi.

Komisyona göre tür geçiş dönemleri, uygulamaya geçmeden önce sektöre uyum sağlaması için yeterli süreyi de sağlayacak.

‘Ortak şarj’ sistemi ile daha çevreci bir ortam oluşturulması ve tüketicilerin yeni bir elektronik cihaz alırken ekstra şarj aleti alma zorunluluğundan kurtarılması hedefleniyor. Ayrıca, bu uygulamanın yıllık elektronik atık miktarını yaklaşık 980 ton azaltacağı tahmin ediliyor. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.