Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüksek vergiler nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelere gidip telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu. Ancak bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında IMEI kayıot ücretlerine zam yapıldı. Bu durum yurtdfışından gelen ve uzun süre Türkiye'de kalacak gurbetçileri de etkileyecek.

492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı Tarifelerde Yer Alan Maktu Harç Tutarlarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar'ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar kapsamında, 02.07.1964 tarihli, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (9) sayılı tarife 'Sürücü belgesi harçları' başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı.

Buna göre, bugünden itibaren geçerli olmak üzere yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı 20 bin TL oldu.

2017 yılında 149 TL olan IMEI harç bedeli 2020 yılında 1838.7 TL, 2021 yılında 2006 TL ver 2022 yılında da 2732 TL’ye çıkmıştı. Buna göre IMEI bedelleri son 6 yıl içerisinde 134 katına çıkmış oldu.

Bu kararla birlikte yurtdışından alınan ucuz telefonları getirip IMEI kaydı yaptırmak, 20 bin TL’lik tutar nedeniyle daha pahalıya gelecek.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş