Maas nehrinden içme suyu elde eden Hollanda ve Belçika'daki içme suyu şirketlerinin temsilcisi RIWA-Maas tarafından görevlendirilen araştırmacılar, gelecekte Maas suyunun mevcudiyetini araştırmak için bir model geliştirdi. Bu modelleme ile yapılan araştırmaya göre yakın gelecekte yaklaşık 4 milyon Hollandalı ve 3 milyon Belçikalı içme suyu sıkıntısı ile karşı karşıya kalacak.

Deltares kurumu araştırmacılarına göre; özellikle yaz aylarında su debisi düşen Maas nehrinden içme suyu elde etmek, daha sıkıntılı bir hale gelecek. Bu durumda Limburg, Brabant, Güney Hollanda ve Zeeland'da içme suyu tedariki sağlayan şirketler yeterli derecede su sağlayamayacak.

Tüm senaryolar gözden geçirildi
Maas nehrinin su seviyesi son yıllarda bilhassa yaz aylarında oldukça düşüyor. Bu durumu değerlendirmek ve gelecekteki durumunu öngörmek için başlatılan araştırma, iklim değişikliğinin de bu durumda büyük rol oynayacağını gösteriyor.

RIWA-Maas tarafından geliştirilen modellemede; 2050'ler ve 2085 yıllarında ılımlıdan aşırıya olmak üzere üç farklı iklim senaryosu üzerinde duruldu. Çıkan sonuçlara göre neredeyse tüm senaryolarda ve incelenen tüm yerlerde, yaz aylarında su seviyesinin daha uzun süreli olarak düşük seviyede kalacağını gösteriyor.

Sonuçlar endişe verici
RIWA-Maas'ın yöneticisi Maarten van der Ploeg, araştırmanın sonuçlarını endişe verici olarak nitelendiriyor. 

NOS 1 Radyoya röportaj veren Van der Ploeg, “Bu sadece içme suyunun değil. Denizcilik, sanayi, enerji şirketleri ve son olarak doğa hepsi Maas’a bağımlı. İçme suyuna olan talebin arttığını görüyoruz. Bu daha az su mevcudiyetiyle oldukça zor, bu yüzden anlaşmalar yapmanız gerekiyor: Sahip olduğumuz sınırlı su ile nasıl başa çıkacağız?” şeklinde ifade kullandı.

İçme suyu şirketlerinin farklı alternatifler üzerinde araştırmaya ve yeni kaynaklar bulmaya çalıştıklarını belirten Van der Ploeg, yeraltı su kaynaklarının da artan baskının altında olduğunu dile getirdi.

Deşarj konusunda dikkatli olunmalı!
Van der Ploeg , düşük su seviyelerinde, suyun kirlilik oranının da arttığını ve nehir suyunun arıtılmasının daha zor bir hale geldiğini dile getirdi ve su şirketlerinin, örneğin endüstriyel deşarjların neden olduğu kirliliği azaltmak için, hükümetler, su yöneticileri, araştırma enstitüleri ve kullanıcılar ile görüşmeler yapmak istediğini belirtti.

RIWA-Maas'ın yöneticisi, Maas suyunun içme suyu elde etmeye yeterince elverişli olmayacağı için su şirketlerinin de nehirden içme suyu elde etme işlemini bırakacağını tahmin ediyor. Van der Ploeg neyin, nereye boşaltıldığının bilinmesini ve su seviyesinin düşük olduğu zamanlarda, su kalitesinin mümkün olduğunca dikkate alınması gerektiğini vurguladı

Foto: Micheile dot com - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın