Utrecht, düşük gelirli U-Pas sahiplerinin araçları olsun olmasın park maliyetlerini karşılamak ve bu kişilerin bütçelerine destek olmak için harekete geçti. Uygulamadan 30 bin şehir sakininin yararlanacağı tahmin ediliyor. Belediye plan için 704.000 euro bütçe ayıracak.

Trafikten sorumlu Belediye Encümeni Lot van Hooijdonk, tüm şehirde park yerlerini ücretli hale getirmek istiyor. 

Ancak encümenin bu planı bazı çevreler tarafından yoğun şekilde eleştirildi. Bu plana karşı başlatılan imza kampanyası şimdiden 20 bin imzaya ulaştı. İmza kampanyasında düşük gelirli ancak genellikle yüksek (konut) maliyetlere sahip olan çalışanların geçiminin daha da zorlaşacağına dikkat çekildi.

Utrecht’te yaşayan düşük gelirli kişilerin başvurduğu U-Pas, kart sahibine 75 eurosu toplu taşıma veya park ücretinde kullanılmak üzere toplam 120 euroluk bir bütçe sağlıyor. 

Herkes için geçerli olacak
Utrecht belediyesi şehirdeki düşük gelirli kişilerin sadece yüzde 30'unun bir otomobile sahip olduğunu tahmin ediyor. Nibud’un bir araştırmasına göre mini sınıf bir otomobilin masrafı aylık yaklaşık 320 euro ve yıllık yaklaşık 3840 euroya mal oluyor. Utrecht B1 bölgesinde yıllık park izni yaklaşık 150 euro. Bu anlamda belediyenin 75 euroluk bütçeye 150 euro daha eklemesi gerekiyor. 

Hukuken belediye vatandaşlar arasında aracı olan veya olmayan şeklinde ayrım yapamayacağı için U-Pas bütçesinin herkes için artırılması gerekiyor. 

Utrecht'te 30.000 yetişkinin U-Pas sahibi olduğu ancak şuanda sadece 7 bin 877 kişinin bu bütçeyi kullandığı belirtiliyor. Park yerleri maliyetleri için düşünülen uygulama yürürlüğe girerse, bu sayının artacağı tahmin ediliyor.

Yeni planın uygulamaya girmesi için Belediye Meclisi tarafından onaylanması gerekiyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş