Utrecht belediyesi ile Eyüp Sultan Camisi arasında uzun süredir devam eden “kapı” sorunu bir türlü çözülemiyor. Konuyu meclis gündemine taşıyan Denk Partisi meclis üyesi Mahmut Sungur, bu sorunun ortadan kaldırılması için belediyenin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini belirtiyor.

Yaklaşık iki yıl önce yaşanan hırsızlık olayından sonra giriş kapısını acilen değiştirmek zorunda kalan Eyüp Sultan Cami, aradan geçen iki yıl sonra para cezası ile karşı karşıya kaldı. Belediye camiye gönderdiği ihtarda “kapının eski haline çevrilmemesi” halinde 5000 euro para cezasına çarptırılacağını belirtti. 

Gerek cami yönetimi gerekse Denk Partisi Belediye Meclisi üyesi Mahmut Sungur, bu sorunu gidermek için belediyenin gerekli çabayı sarf etmediğini belirtiyor.

Kapı 2020’de değiştirildi
Eyüp Sultan Camisi’nin 1992 yılından bu yana bulunduğu Utrecht Bernadottelaan adresindeki bina yapı itibariyle “anıt bina” kategorisinde. Cami yönetimi iki yıl önce bir hırsızlık olayından sonra  eski büyük cam bölümleri bulunan, mavi renkli kapıyı, zaman kaybetmeden değiştirdi. 

2020 yılı yaz aylarında gerçekleşen bu tamiratta eski kapı beyaz renkli ve daha küçük pencerelere sahip bir kapı ile değiştirildi. Bu değişim esnasında binanın yapısına uygun olarak kapı sürdürülebilir ahşap olması tercih edildi.

2022 Aralık ayında ilk ihtar gönderildi

kapı
Cami yönetimi, yeni kapı ile ilgili yapılan şikayet üzerine 2022 yılı kasım ayında belediyeden kapının değiştirilmesine yönelik bir ihtar alındığını ve belediye ile kontağa geçmeye çalışıldığını belirtiyor. Ancak bu konuda kimseye ulaşılamıyor. 

Son olarak belediye aralık ayı sonunda camiye bir ihtar daha gönderiyor ve “kapı eski durumuna dönmezse 5000 euro ceza ödemesi gerektiği belirtiliyor.

Eski kapılar çoktan atıldı!
Cami yönetimi belediyenin “eski durumuna dönmek” konusunda tam olarak ne kastettiğini bilmediklerini, eski kapıların çoktan çöpe gittiğini belirtiyor ve sorunu çözmek için belediye ile kontağa geçildiğini ancak belediyede bu konuda muhatap olacak kimseyi bulamadığını belirtiyor.

Denk Partisi vekili Sungur soru önergesi sundu
Mahmut Sungur
Konu ile ilgili olarak SonHaber’e açıklama yapan Denk Belediye Meclisi üyesi Mahmut Sungur, konuyu meclis gündemine taşıdığını dile getirdi. 

Sungur “cami yönetimi belediyenin neyi kastettiğini bilmiyor ve bu konuda iletişime de geçmiş. Ancak kendilerine hiç yardım eden olmamış. Bu konuda muhatap olacak kimseyi bulamamışlar. Resmi yazışmalarda dışarıdan bir danışman bulun o size yardım etsin şeklinde bir açıklama yapılmış” dedi.  

Belediye ile birlikte çalışma yapmak ve olası yanlışları düzeltmek için Eyüp Sultan Camisi yönetiminin gayret ettiğini ve belediye ile kontağa geçmeye çalıştığını belirten Sungur, aynı gayretin belediye kanalından gelmediğini dile getirdi. Sungur, caminin burada “mağdur” konumuna geldiğini belirtti ve belediye meclisine soru önergesi sunduğunu kaydetti.

Sungur “toplumsal açıdan önemli bir yeri olan camiye karşı belediyenin aşırı resmi bir şekilde davrandığını düşünüyorum. Bu konuyu soru önergesiyle meclis gündemine taşıdım ve camiye olan yaklaşımın daha farklı olması gerektiğini belirttim” dedi. 

Belediyenin bu sorunu çözmek için camiye daha fazla destek vermesini istediğini belirten Sungur, “Ayrıca cami ile olan iletişimi sağlamak ve sorunu çözmek için bir kişinin muhatap konumunda görevlendirilmesi talebinde bulundum. Çünkü cami yönetimi oluşan sorunu çözmek için çaba sarf ediyor, belediyenin de bu konuda adım atması gerekiyor” dedi.

"Kısa zamanda cami ile iletişim kurulacaktır"
wethouder eelco
Utrecht Belediye Meclisinde Perşembe günü gündeme gelen Mahmut Sungur’un soru önergesine Mekansal Gelişim, Eğitim ve Halk Sağlığı’ndan sorumlu Belediye Encümeni Eelco Eerenberg cevap verdi.  

Eerenberg açıklamasında “tatil dönemi ve çeşitli sebeplerden dolayı iletişimde sıkıntı çekildiğini ancak bunda art niyet söz konusu olmadığını” belirtti. Encümen “Eyüp Sultan Camisi ile kısa zamanda iletişime geçip konuyu uygun bir şekilde çözüme ulaştıracağımıza inanıyorum.” şeklinde ifade kullandı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.