Den Haag'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ve aralarında Hamas lideri Yahya Sinvar'ın da bulunduğu Hamas'ın üç lideri hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

Avusturya'da her 4 kişiden 1‘i psikolojik sorun yaşıyor Avusturya'da her 4 kişiden 1‘i psikolojik sorun yaşıyor

Mahkeme Başsavcısı Kerim Han yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanmaları için bu beş kişi aleyhinde yeterli delile sahip olduğunu belirtti.

UCM; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf'ın insanlığa karşı işlenen çeşitli suçlardan tutuklanmasını istiyor.

Han, Netanyahu ve Gallant’a yöneltilen suçlar arasında Roma Statüsü'nün ilgili maddelerine aykırı olarak,  “savaş suçu olarak sivillerin aç bırakılması”, “kasten büyük acılara veya vücutta ya da sağlıkta ciddi yaralanmalara neden olmak”, “savaş suçu olarak zalimce muamele”, kasten öldürme”, “savaş suçu olarak cinayet”, “savaş suçu olarak sivil nüfusa karşı kasıtlı saldırılar düzenlemek”, “açlıktan kaynaklanan ölümler de dahil olmak üzere, insanlığa karşı suç olarak imha ve/veya cinayet”, “insanlığa karşı suç olarak zulüm” ve “insanlığa karşı suç olarak diğer insanlık dışı eylemler" bulunduğunu belirtti.

Başsavcı, belirtilen suçların, “devlet politikası uyarınca"  Filistinli sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik saldırının parçası olarak işlendiğini ve işlenmeye devam ettiğini vurguladı.

Başsavcı tutuklama talebi bulunan Hamas mensuplarına yöneltilen suçlar arasında da yine Roma Statüsü’nün ilgili maddelerine aykırı olarak “insanlığa karşı suçlar, savaş suçları, rehin alma, işkence ve cinsel şiddet eylemleri”nin yer aldığını sözlerine ekledi.

UCM'nin kararı uygulanır mı?
UCM’nin zanlıları tutuklama ve ceza infaz yetkisi bulunmuyor. UCM’de çıkarılacak bir karar mahkemenin kurucu metni olan Roma Statüsü’ne taraf ülkelerin karara uygun tutumlarına bağlı olarak sonuçlanıyor. Filistin UCM’ye taraf olduğu için İsrailli siyasetçiler için tutuklama kararı çıkarılabilme hakkına sahip ancak İsrail bu sözleşmeye taraf değil. Bu sebeple İsrailli siyasetçilerin kendi ülkesinde tutuklanmalarının gerçekleşme ihtimali bulunmuyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran