Hollanda'da “Parlamento dışı hükümet” olarak adlandırılan yeni hükümet sistemi koalisyon ortaklarını zorladı. İslam karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ve koalisyonda bulunan diğer üç parti dışından bulunacak yeni başbakan adayı henüz belirlenemedi.

Uygulanan yeni hükümet sistemine göre Mecliste bulunan her partiden bakan adayı gösterilebilecek. Koalisyonda yer alan PVV, Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi(BBB)  partilerinin liderleri ise milletvekili olarak Mecliste yer almaya devam edecek.

Koalisyon görüşmeleri esnasında resmi olarak belirtilmese de Wilders tarafından başbakan adayı olarak sunulan, eski içişleri bakanı Ronald Plasterk, başbakan olmayacağını açıkladı. Plasterk aynı zamanda koalisyon olasılıklarını araştırmak için de görevlendirilmişti.

Basına yansıyan bilgilere göre Plasterk, özel şirketi hakkında çıkan iddialar nedeniyle başbakanlık görevinden vaz geçti.

Plasterk koalisyon ortaklarına gönderdiği yazılı açıklanada bu iddiaları “asılsız” olarak nitelendirdi ancak dürüstlüğüne ilişkin şüphelerin "yanlış olsalar bile" başbakan olarak olası performansını "engelleyeceğini" yazdı. Bu nedenle kurulacak yeni hükümetin lideri olmaya müsait olmadığını bildirdi.

Wilders, konuya ilişkin sosyal medya hesabından, “Sana büyük saygı duyuyorum Ronald. Bunu hak etmiyorsun ama kararını anlıyorum. Bana kalırsa mükemmel bir başbakan olurdun." paylaşımında bulundu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda’da bir mahkeme çalışanı bilgi sızdırmaktan yakalandı Hollanda’da bir mahkeme çalışanı bilgi sızdırmaktan yakalandı

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran