Uluslararası Af Örgütü, 17 Kasım Cuma günü, Brüksel'deki Amerikan büyükelçiliği önünde, İsrail’in Gazze’deki insanlık dışı katliamını kınayan bir eylem düzenledi. ABD'yi “derhal ateşkes” talep etmeye çağırdı.

Yaklaşık 20 kişiden oluşan Uluslararası Af Örgütü üyeleri, Amerikan büyükelçiliğinin karşısında yere yattı ve Gazze Şeridi'ndeki savaşta ölenleri simgelemek için üzerlerine beyaz bir çarşaflar örtüldü. Kefenler temsil eden çarşafların üzerine birer adet kırmızı gül bırakıldı. 

Benzer bir eylem çarşamba günü ABD Beyaz Saray'ın önünde gerçekleşti. İnsan hakları örgütü, ABD yetkililerini "derhal ateşkes" uygulamak için nüfuzlarını kullanmasını istiyor. 

Uluslararası Af Örgütü Belçika'nın Fransızca konuşan direktörü Carine Thibaut, “ABD yetkilileri binlerce hayatı kurtarmak için yeterli baskıyı uygulayabilir. Bu insanlar sadece askeri saldırılar nedeniyle değil, aynı zamanda Gazze'deki sağlık, su, yiyecek ve yakıt eksikliği nedeniyle de tehlike altında. Ayrıca ABD'nin İsrail'e tüm silah sevkiyatını durdurması yönünde çağrıda bulunuyoruz” açıklaması yaptı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Washington, hem rehine sivillerin güvenli bir şekilde serbest bırakılması için bir çözüm bulunmasında iş birliği yapmalı hem de Gazze'ye uygun ve sürdürülebilir insani yardımın ulaşmasını sağlamalı. 

Açıklamada, "Derhal ateşkes, daha fazla sivil ölümünü önlemenin tek yoludur. Bu aynı zamanda insanlara çok ihtiyaç duyulan bakımı sağlamanın da tek yoludur" denildi. Örgüte göre, Gazze Şeridi'nde zaten felaket durumda olan insan hakları durumu kötüleşmeye devam ediyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Uluslararası Af Örgütü Belçika

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş