Hükümetin İsrail’e F35 savaş uçakları için yedek parça tedarikine onay verme kararı tartışmalara neden oldu. UID Hollanda tarafından yayınlanan bir basın bildirisinde bu karar kınanırken, “insan haklarına ve uluslararası insancıl normlara karşı bir saldırıdır” yorumu yapıldı.

Gazze'deki dehşet verici olaylardan sonra, hükümetin bu tür bir tedarik kararını alması, insancıl hukukun ve masum sivillerin korunmasının tamamen göz ardı edildiğini gösterdiği belirtilen bildiride, “Uyarıları görmezden gelmek ve bu tür bir tedarikin devamını sağlamak, toplumsal bir felakettir.” dendi.

Bildiride; bu kararın, barışa, adalete ve insanlık değerlerine karşı açık bir ihanet olduğu vurgulanırken, “Hükümet, bu durumu derhal gözden geçirmeli ve bu tehlikeli ve düşündürücü adımdan geri adım atmalıdır. Aksi takdirde, uluslararası toplumun gözünde saygınlığını kaybedecek ve çocukların katledilmesine destek verenlerin adı tarih boyunca kara harflerle yazılacaktır.” sözlerine yer verildi. Sorunların çözümü için demokrasi ve barış iklimini teşvik etmek yerine şiddeti ve bombaları desteklemenin,  insan haklarına aykırı bir tutumu yansıttığına değinildi. 

Şiddet içeren durumu kesin bir dille kınayan UID Hollanda, kabineye, insan haklarına ve insancıl değerlere uygun bir şekilde hareket etmeye çağrıda bulundu. Hükümetin, diplomatik ve etik sorumluluklarını göz ardı etmeden, bu kararı tekrar değerlendirmesi gerektiği kaydedildi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Hollanda Savunma Bakanlığı

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş