Türkiye’de yaşayanlar için bir hayal gibi görünse de Türkiye’de yaşayıp yurt dışından ev almak bu çözümlerden biri. TransferGo’nun bu yazısında Türkiye’de yaşayıp yurt dışından ev almayı ve Avrupa’da yaşayıp Türkiye’den ev alma konusunu inceledik.

Mütekabiliyet Yasası (uluslararası antlaşmalarda karşılılık ilkesi) gereğince yabancılar ülkemizden ev satın alabilirken, Türk vatandaşları da yurt dışından ev satın alma hakkına sahip oluyor. Gayrimenkul fiyatlarını araştırmaya başladığınızda bu hakkın ne kadar değerli olduğunu anlıyorsunuz. İstanbul başta olmak üzere, özellikle büyük şehir ve popüler ilçelerde ev ve daire fiyatları yurt dışındaki pek çok şehirle yarışır durumda.

Hal böyle olunca gelecekte Türkiye dışında yaşama planı olanlar, çocuklarının eğitimi için yurt dışına yerleşmeyi düşünenler ya da dövizle kira getirisi hayali kuranlar için yurt dışından gayrimenkul almak son derece cazip bir fikir gibi görünüyor. Üstelik bazı ülkelerin gayrimenkul satın alanlara oturum izni vermesi de yurt dışından ev almayı hayaller arasında üst sıralara taşıyor.

Yurt dışı projelerdeki cazip ödeme seçenekleri, gayrimenkullerin zaman zaman çok uygun fiyatlara inmesi gibi kriterler Türklerin yurt dışında ev alma heveslerini iyiden iyiye arttırdı. Yurt dışında kira gelirinin gayrimenkulün satış fiyatından çok daha hızlı arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu fikrin hiç de mantıksız olmadığını söylemek mümkün.

Peki, Türkler en çok nerelerden ev alıyor?

Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi yakın ülkelerin yanı sıra Almanya, İspanya, Avusturya, Fransa ve İngiltere’de ev alan Türklerin sayısı her geçen gün artıyor. Pek çok kişinin hayallerini süsleyen “Amerikan Rüyası”nın bir parçası olmak için Amerika’nın çeşitli bölgelerinden ev alan Türklerin sayısı da azımsanmayacak kadar yüksek.

Yurt dışından ev alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Yurt dışından ev alırken mutlaka iyi ve güvenilir bir emlak firmasıyla çalışmalı, bütçe ve beklentilerinizi net biçimde ifade etmelisiniz. Eğer yeni bir ev alacaksanız ilgili inşaat firmasının güvenilir olduğundan ve daha önce benzer birçok projeyi tamamlamış olduğundan emin olun. 

Kontrat yapmadan satın alma işlemi gerçekleştirmeyin ve mümkünse işlemi güvenilir bir avukat eşliğinde yapın.

Kontratınız ev satın aldığınız ülkenin ana dilinde hazırlanmış olacağı için anlamanız için yapılan çevirinin yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu, bir aksilik olması halinde ana dildeki bu sözleşme maddelerinin geçerli olacağını unutmayın.

Evi satın almadan önce lokasyonunu, çevresindeki evlerin değerini ve evin neden satışa çıktığını mutlaka araştırın.

Evinizi satın almak için gereken kapora, gayrimenkul danışmanı hizmet ücreti, emlak vergisi gibi ödemelerinizi TransferGo ile son derece düşük bir gönderim ücretiyle güvenle yapabileceğinizi unutmayın.

Ev Alana Oturum İzni Veren 10 Ülke

Her ülkenin ev alma yoluyla oturum verme şartları birbirinden farklı olsa da, belli bir tutarda gayrimenkul alarak oturum hakkı alabileceğiniz birbirinden cazip 10 ülke şöyle:

Yunanistan

İspanya

Portekiz

Malta

Kanada

Macaristan

Letonya

Makedonya

İrlanda

Dominik Cumhuriyeti

Türkiye’de yaşayıp yurt dışından ev almanın avantajlarını inceledik. Gelin şimdi de yurt dışında yaşayıp güzel memleketimizden ev alma planlarının cazip yanlarına bir göz atalım.

Yurt Dışında Yaşayıp Türkiye’den Ev Almak

Öncelikle hepimizin bildiği gibi yurt dışında yaşayan Türkler döviz paritesi sebebiyle Türkiye’den ev almak konusunda katbekat şanslılar. 

Çalışmak niyetiyle yurt dışına gitmiş ancak günün birinde memleketine dönme planları yapanlar, tatile geldiklerinde kalacak yuvamız olsun diyenler ve yurt dışındaki kazanımlarıyla memleketlerindeki ailelerine bir gayrimenkul almak isteyen gurbetçiler ülkemizin dört bir yanından kolaylıkla ev satın alabiliyor. 

T.C. vatandaşı olan gurbetçilerin gayrimenkul satın almasında farklı herhangi bir prosedür bulunmaz iken Mavi Kartı olan gurbetçiler için şartlar değişkenlik gösterebilir. 

Türkiye’de ev almadan önce şunlara dikkat etmenizi tavsiye ederiz:

Yapım aşamasındaki bir evi almayı düşünüyorsanız müteahhit firmasını mutlaka araştırmalı ve önceki projelerini mutlaka incelemelisiniz.

Yapımı tamamlanmış bir daire alıyorsanız kat mülkiyeti olup olmadığına bakmalısınız, zira kat mülkiyeti olması iskânı da olduğu anlamına gelir.

Satın alınan dairenin beğenilen daire olup olmadığını belediye ve tapu idaresinden kontrol etmenizde fayda var.

Tüm bunların yanı sıra taşınmazın kime ya da kimlere ait olduğu, hisse oranları, taşınmaz üzerinde irtifak hakkı olup olmadığı, ipotekli olup olmadığı, satışa engel teşkil edebilecek bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı, taşınmaz üzerinde kat irtifakının kurulup kurulmadığı, kurulmasına herhangi bir engel olup olmadığı, alınmak istenen bağımsız bölümün tapuda kayıtlı olup olmadığı, yüz ölçümü, gayrimenkulün yönetim planı, arsa sahibinin müteahhide uyguladığı tapu şerhleri gibi konular titizlikle incelenmelidir.

Evinizi nereden alacak olursanız olun kendiniz oturmadığınız sürece kiraya vermek son derece yerinde bir karar olacaktır. Kira ödemelerini nasıl alacağınızı dert etmenize hiç gerek yok çünkü TransferGo ile Avrupa’nın dört bir yanından Türkiye’ye; Türkiye’den de Avrupa, Amerika ve Kanada’ya çok düşük bir gönderim ücretiyle hızlı ve güvenli şekilde para transferi gerçekleştirilebilir.

Yeni evinizin şimdiden hayırlı olmasını dileriz.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın