Günümüzde hepimiz gündemi takip etmek için sosyal medyayı kullanıyoruz. Ancak kim tarafından yönetildiği dahi belli olmayan, güvenilirliği tartışılır bazı haber sayfaları, hatalı ya da yanlış bilgiler vererek takipçilerini gereksiz yere telaşlandırıyor. Bunlara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haber o kadar çarpıtılarak ve hiç bir dayanak olmadan gerçekmiş gibi sunularak verildi ki gündem bir anda değişti, sosyal medya karıştı. Birçok kişi neye uğradığını şaşırdı.

Bazı haber sitelerinde Temmuz 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltilen telefon kayıt ücretlerinin, Ekimde yeniden zamlanacağı ve 30 bin TL’ye çıkacağı, en yüksek MTV ücretinin 126 bin TL ve pasaport harcı ücretinin ise 8 bin 167 TL’ye çıkacağı iddiaları haberleştirilmeye başlandı. 

Özellikle X'de etkileşim almak için paylaşılan ve teyit ettirilmeyen bu haber bir anda gerçekmiş gibi algılanarak binlerce kişi tarafından paylaşılmaya başlandı. 

Ancak haberin kaynağı olarak gösterilen "Yeni Yılda Telefon Kayıt Ücreti 30 bin TL, En yüksek MTV 126 bin TL, Pasaport Harcı 8 bin 167 TL..." başlıklı Halk TV'de yayımlanan Bora Erdin imzalı haber böyle bir bilgi içermiyor. 

Söz konusu haberde ekim ayında ortaya çıkacak olan Yeniden Değerlendirme Oranı (YDO) üzerinden bir hesaplama yapılarak olası bir fiyat belirleniyor.  YDO en basit anlatımı ile 2023 yılındaki 100 TL'nin, 2024 yılında kaç TL'ye denk geleceğini öngörüyor. Bu haberde de güncel veriler doğrultusunda YDO hesabı yapılıyor ve gelecek yıl itibarıyla en iyi ihtimalde yüzde 50'lik zamların yolda olduğu öngörüsünde bulunuluyor. 

Yazının ilgili kısmı şu şekilde:
''2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi. YDO ile hesaplanan bu bedel önümüzdeki yıl en az 30 bin TL olacak. Gürcistan’da bugün iPhone 14 Pro Max 256GB modelinin güncel TL fiyatı 71 bin 200 TL civarında. Yeni yılda eklenecek 30 bin TL ile 101 bin TL’nin üzerine mal olacak.''

Halkı yanlış bilgilendiriyorlar
Telefon kayıt ücreti ve pasaport harcından örnek vererek kıyaslama yapılan haberi alıp, bunu resmi açıklanmış bir zam ya da güncellenen yeni ücretler şeklinde veren haber siteleri veya sosyal platform paylaşımları yanlış bilginin de yayılmasına neden oldu. 

Hükümetin açıkladığı Yeniden Değerleme Oranı, Ocak 2024 itibarıyla uygulamaya konulacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kararname ile yeniden değerleme oranında indirim yapma hakkına da sahip. Bu nedenle önümüzdeki yılın zam oranı şuandan bilinmiyor ve bu yıl ekim ayı itibariyle yürürlüğe girecek bir değişiklik bulunmuyor. 

Bu yıl Temmuz ayı itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı 20 bin TL oldu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş