Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulacak. Seçimde yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak. 

İlk kez oy kullanacak yurtiçi seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672, cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.

08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak
Oy verme işlemleri, Türkiye genelinde yarın yerel saatle saat 08.00'de başlayacak, saat 17.00'de sona erecek. Saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler olması halinde, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Gümrüklerde oy kullanma işlemleri devam
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 9 Mayıs'ta sona erdi. Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri, yarın saat 17.00'ye kadar devam ediyor.

Yurt dışında 27 Nisan ile 9 Mayıs tarihleri arasında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye götürüldü. Ankara ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklanan oylar, yarın tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Cumhurbaşkanlığı için 3 aday yarışacak
Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, kurayla belirlenen sıralamaya göre, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan'ın adı yer alıyor. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs'ta adaylıktan çekildiğini açıklaması üzerine, pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce'nin adı pusulada yer almaya devam edecek.

24 siyasi parti, 151 bağımsız milletvekili adayı
28. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

Salt çoğunluk olmazsa 28 Mayıs'ta ikinci tur oylama yapılacak
Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin, yarın yapılacak seçimde salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs'ta ikinci tur oylama yapılacak. Bunun için daha önce Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanan seçim takvimi işleyecek.

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.