Sevgili okurlar,

İlk yazımda sizlere letselschade ve takip etmeniz gereken yollar hakkında kısaca bilgi vermiştim. Bu yazımda ise başınıza gelebilecek ölümle veya yaralanma ile sonuçlanan bir trafik kazasında, maddi ve manevi tazminat haklarınız hakkında kısaca bilgi vereceğim.

Hayat, iyi sürprizlerle olduğu kadar kötü sürprizlerle de dolu maalesef. Siz trafikte ne kadar dikkatli olursanız olun, bazen hava koşulları, bazense karşı tarafın bireysel hataları yüzünden trafik kazalarının önüne geçemezsiniz. Yani diğer bir deyişle, kaza geliyorum demez. 

Kaza tazminatı nedir?

Kazazede/mağdur olan sürücünün yada yolcunun veya ölümle sonuçlanan kazalarda ise ölen kişinin yakınlarının ve mirasçılarının, kazaya sebebiyet veren karşı tarafın sigortasından talep ettiği maddi ve manevi tazminata 'kaza tazminatı' denir. 

Kaza tazminatını kimler talep edebilir?

Yaralanma ile sonuçlanan trafik kazaları

Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, kazazede/mağdur maddi ve manevi tazminat talep edebilir. (sürücü/yolcu, yaya, bisiklet/motosiklet vb. sürücüsü gibi) Kazazede/mağdur kaza nedeniyle muhatap olacağı sağlık masrafları, bakım hizmeti, kaza anında zarar gören kişisel ve özel eşyalar, çalışma hayatı boyunca uğrayacağı işgücü kaybı, gelir kaybı vb. gibi tüm masraflar nedeniyle maddi tazminat; trafik kazası nedeniyle uğradığı üzüntü, keder ve acı nedeniyle de (smartengeld) manevi tazminat talep etme hakkı vardır.

Ölümle sonuçlanan trafik kazaları 

Karayolunda meydana gelen trafik kazaları, tüm dünyada oluşan ölümlerin yüzde 2.3'üne yol açmaktadır. Ölüm nedenleri arasında ise 10. sırada gelmektedir. 

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında ise kazazede/mağdurun vefatı durumunda, vefat eden kişinin ölüme kadar devam eden hastane ve tedavi giderleri, cenaze giderleri, yukarıda beyan ettiğim diğer masraflar vb. gibi masraflarla beraber, vefat eden kişinin maddi ve manevi desteğinden mahrum kalan kişiler maddi ve manevi tazminat talep etme hakları vardır. (Eş, çocuk, anne, baba veya bakmakla yükümlü olduğu kimseler)

Hollanda'da ölümcül trafik kazaları

Hollanda'da 2017 yılında trafik kazalarında 613 kişi hayatını kaybederken, 2018 yılında bu rakam yüzde 11 artarak 678 kişi olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında ise yüzde 2.5 gibi bir düşüş kaydederek 661 kişi olarak kayıtlara geçmiştir. 2019 yılında otomobil kazalarında 237 kişi (168 sürücü + 69 yolcu),  203 bisiklet sürücüsü, 65 elektrikli bisiklet sürücüsü, 49 yaya ve 42 motosiklet sürücüsü yaşamını yitirmiştir. 

Trias Legal ailesi olarak kazasız bir ömür sürmenizi diliyor ve bu yıl izine gidecek vatandaşlarımıza şimdiden kazasız ve belasız bir tatil geçirmelerini temenni ediyoruz.

Yakup Terzi
Kaza Hukuku Uzmanı
CEO - Trias Legal

Trias Legal - Letselschade
Rotterdam Airportplein 22, 
3045 AP Rotterdam
Telefoon: 010 - 799 7040
Mobiel: 06 - 14 200 440
www.triaslegal.nl