Başınıza gelebilecek bir trafik kazasında, maddi ve manevi tazminat haklarınızın neler olduğunu ve bu haklarınızı nasıl alacağınızı biliyor musunuz?

Sevgili okurlar,

Vermiş olduğumuz kısa bir aranın ardından, yapmış olduğum bilgilendirme yazılarına kaldığım yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere genel olarak 'Kaza sonrası neler yapılabilir ya da maddi ve manevi tazminatlarımız nelerdir?' gibi ana konular üzerinde kısaca genel bilgi aktarmaya çalışacağım. 

Kaza sonucu yaralanma (Letselschade)  ve maddi tazminat (Smarten geld) nedir? 
Kişinin herhangi bir kazaya karışması sonucunda, fiziksel veya ruhsal olarak uğradığı bedeni, maddi ve manevi kayıp ve hasarların bütününe 'Kaza sonucu yaralanma' yani Hollandaca tabiriyle  'Letselschade' denir. Bu bir trafik kazası, bir iş ve işyeri kazası ya da şiddet ve tehdit içeren bir olay olabilir. 
İstismara ve hak kaybına uğramamak için başınıza gelebilecek bu tür kaza durumlarında, muhakkak bir kaza hukuku uzmanı ile görüşmeniz, bilgi ve yardım almanız gerekmektedir. Hakkınız olan maddi ve manevi tazminatlarınızı (smarten geld) almak için uzman ve bilirkişiler ile bu yolu yürümek her daim yararınıza olacaktır. 

Sigorta şirketi tarafından karşılanan maddi ve manevi zararlarımız nelerdir?

  • Kaza sırasında telefon, laptop, tablet, gözlük, saat, elbise vb. gibi kişisel özel eşyalarınızın hasar görmesi durumunda, zararınız sorumlu sigorta şirketi tarafından karşılanır. 
  • Genel sağlık sigortası (zorgverzekering) olanlar bazı sağlık giderlerini kendileri karşılamaları gerekir ve ya ödemek zorunda kaldığınız ekstra prim (eigen risico)  ortaya çıkacaktır. Yapmış olduğunuz sağlık masraflarınızın hepsini talep edebilirsiniz. 
  • Gelir kaybetmek, kariyere ara vermek veya iş kaybetmek (Verlies van arbeidsvermogen)
  • Kişisel yardım, rehberlik desteği (Persoonlijk hulp)
  • Yeni iş bulmak zorunda kalmak (Re-integratie). Yeni meslek edinmek için eğitim, kurs (Opleiding, cursus)
  • Yol masrafları, telefon, posta vb giderler (Reiskosten)
  • Sağlığınız veya iyileşme süreciniz açısından evinizde yapmanız gereken mecburi değişiklikler ve gerekli olan yardım malzemeleri
  • Gelecekte doğabilecek veya oluşabilecek olası zararlar (Toekomstige schade)
  • Eğitime ara vermek (Studievertraging): Eğitim kaybı tazminatı liseler, yüksek okullar ve üniversiteler için ayrı ayrı belirlenmiştir. 
  • Kişiden kişiye değişen diğer zararlar / masraflar (Overige kosten).

Hollanda genelinde  trafik kazası, iş ve işyeri kazası sonucunda kazazede ya da mağdur olmuşsanız, bizler Trias Legal ailesi olarak devreye giriyoruz ve hukuksal haklarınızı 'ÜCRETSİZ' olarak garanti altına alıyoruz. Kazasız bir yaşam sürmenizi diler, muhabbetler ederim...

Yakup Terzi
Kaza Hukuku Uzmanı
CEO - Trias Legal

Trias Legal - Letselschade
Rotterdam Airportplein 22, 
3045 AP Rotterdam
Telefoon: 010 - 799 7040
Mobiel: 06 - 14 200 440
www.triaslegal.nl