Macaristan’da bugünden itibaren geçerli olan yeni benzin yönetmeliğinin açıklanmasından sonra, bazı haber sitelerinde yer alan “Macaristan yabancı araçlara benzin satmayacak” tarzında haberler, vatandaşlarımızın aklını karıştırdı. 

Özellikle tatil sezonunda karayolu ile Türkiye'ye gidecek vatandaşlar, Macaristan’dan geçerken yakıt ikmali yapılmayacağını varsayarak telaşlanmaya başladı. Okuyuculardan gelen soruları Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği’ne yönelttik.

Kısıtlama veya yasak yok!
Sonhaber.eu haber merkezinin Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği’nden istediği bilgi üzerine verilen açıklamada, Macaristan’da bugünden (27 Mayıs 2022) geçerli olmak üzere yapılan akaryakıt değişikliklerinin, herhangi bir satış kısıtlaması getirmediğine dikkat çekildi.

Açıklamada; “Yapılan değişikliklerle, hükümetin uyguladığı akaryakıtta tek fiyat uygulaması, sadece Macar vatandaşlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.” denilerek şu bilgi paylaşıldı:
“Buna göre, sadece Macar plakalı (ve ruhsatlı) araçlar şuanda geçerli olan indirimli fiyattan akaryakıt satın alabilecek olup, yabancı plakalı araçlar piyasa değeri üzerinden fiyatlandırılmış olarak akaryakıt satın alabileceklerdir.”

Macaristan’daki akaryakıt istasyonlarında yazan ücretlerin indirimsiz ücretler olduğunu (litre başına yaklaşık 1.60 - 1.80 euro arasında) belirten Büyükelçilik, “Macaristan’dan transit geçen vatandaşlarımız istasyondaki pompalarda açık bir şekilde belirtilen fiyatlar üzerinden akaryakıt satın alacak olup, Macar vatandaşları, ruhsatlarını göstermeleri durumunda indirimli olarak (litre başına 1.25 euro) akaryakıt alabileceklerdir.” dedi.

Yabancı plakalı araçlara normal tarife uygulanacak
Macaristan Başbakanlık Ofisi Müdürü Gergely Gulyas 'benzin turizmine karşı” yeni önlemler alındığını duyurmuş, yabancı plakalı araçlara indirimli benzin satışını durdurduğunu açıklamıştı.

Macaristan’da istasyondan istasyona farklılık gösterse de ortalama olarak 95 oktanlı yakıt fiyatının litre başına 661 forint, dizelin ise ortalama 679 forint olacağı tahmin ediliyor. Macar vatandaşları ise litre başına 480 forint fiyatla yakıt ikmali yapabiliyor.

Yeni uygulamada benzin istasyonu görevlilerinin araçların ruhsatlarını kontrol edecekleri ve resmi indirim fiyatını kimin ödeyebileceğine karar verecekleri belirtildi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın