Savcılık, Rotterdamlı 13 yaşındaki Ali Muhammad'ın ölümüyle ilgili cezai soruşturma başlattı. Ağır hasta olarak Maasstad Hastanesine kaldırılan çocukta menenjitin birçok belirtisi olmasına rağmen, gerekli testlerin yapılmadığı ve 4 gün içinde hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Maasstad Hastanesi, Ali'nin ölümünü Sağlık ve Gençlik Bakımı Müfettişliğine (IGJ) bildirdi ve kurum içinde bir soruşturma başlattı. Ancak Savcılık bu davaya yönelik ceza soruşturması için yeterli gerekçeler olduğunu belirterek ayrı bir soruşturma açtı. Ailenin avukatı ise ceza davası başvurusu için hazırlık yapıyor.

Savcılık sözcüsü tedavideki tüm adımların doğru bir şekilde takip edilip edilmediğinin ve herhangi bir ihmalin olup olmadığına bakıldığını belirtti. Ancak boynunu belirli bir şekilde hareket ettiren çocuk için menenjit açısından fazla kontrol edilmediği ve omurilik sıvısının kontrol amaçlı olarak alınmadığını belirtti. 

Algemeen Dagblad gazetesinde yer alan haberde, Ali'nin ölümünden sonra gazete tarafından elde edilen resmi belgeler ve ilgili kişilerle yapılan konuşmalara göre, çocuğun gerçekten menenjit olduğu ve Maasstad Hastanesi tarafından yönergelere uygun şekilde kontrolden geçmediğine dair güçlü göstergeler olduğu belirtildi. 

Maasstad Hastanesi'ne göre, Ali'nin ölümünden hemen sonra ölüm nedenini ortaya çıkartmak için özel bir soruşturma başlatıldı. Erasmus MC tarafından yürütülen bağımsız araştırma, vwo öğrencisi olan Ali’nin bakteriyel menenjit kaynaklı ölümüne işaret etti.

Tüm belirtiler ortadaydı
Ali'nin ailesinin avukatı tarafından görevlendirilen bağımsız bir tıp uzmanı da Maasstad Hastanesi'nin dosyalarını inceledi ve “her şeyin ters gittiği” sonucuna vardı.

Uzmanın yaptığı açıklamaya göre Ali’nin durumunda gecikmeden lomber ponksiyona (beyin omurilik sıvısının alınması) geçmek için her türlü neden vardı ancak bu zamanında yapılmadı.

“Ev doktorunun bunun menenjit olduğunu düşünmesi bile, lomber ponksiyon yoluyla tedavisini gerektirir.” diyen uzman Ali'nin sahip olduğu tüm belirtilerin (ışığa hassasiyet, baş ağrısı, kusma, boyun ağrısı, yatakta dönerken ağrı), hastalığın işaretleri olduğunu vurguladı.

Hastaneye karşı dava açılacak
Ali’nin ailesi oğullarının ölümünden hastanenin sorumlu olduğunu ve bu hatalarını kabul etmesini bekliyor. Ailenin avukatı Saliha Aksu-Arı ise ölümle sonuçlanan ciddi ihmal ve kusurlu eylemler nedeniyle hastaneye karşı dava açacak.

Gazeteye açıklama yapan Avukat Saliha Aksu-Ari gerçeklerin yalan söylemediğini belirtirken, ”Bildiğim kadarıyla, Hollanda'da bir hastalığının fark edilmemesi nedeniyle bir insanın gerçekten ölmesi neredeyse hiç olmuyor. Bu çok ciddi bir durum. Bu dosyada hatalar üstüne hatalar yapılmış. Burada olanlar inanılmaz.” dedi ve dosyanın hukuk davasının yanı sıra adli tıp disiplin kuruluna da verileceğini kaydetti.

Maasstad Hastanesi gazeteye yaptığı yazılı açıklamada, ailenin acısının paylaşıldığı ve olanların korkunç olduğu belirtti. Yaşanan vaka hakkında daha fazla bilgi verilmedi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.