Kanserojen yapıyı daha başlangıç evresinde tespit edebilen cihaz, vücuda herhangi bir radyasyon ışını vermiyor. Cihaz, 15 dakika içinde bir dokudaki sıcaklık artışını, simetrisindeki diğer dokularla kıyaslıyor ve aradaki fark belirli bir değeri aştığı zaman bu durumu anomali olarak algılıyor.



Gazi Üniversitesi Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin erken teşhisine yönelik bilimsel çalışmaları da içine alan 10 yıllık Ar-Ge faaliyetinin sonucunda, 2014'te Medikal Termal Görüntüleme Cihazı geliştirme projesini Gazi Teknokent'te TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) desteğiyle başlattıklarını belirtti.



Bu kapsamda MISTHER-Medikal Termal Görüntüleme Cihazı'nı üç yıllık bir çalışma sonucunda geliştirdiklerini ifade eden Karagöz, cihazda kullanılan termografik görüntüleme tekniğinin meme kanseri tanısı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yardımcı bir tarama yöntemi olarak onaylandığını anlattı.



MISTHER Cihazı ile ilgili tüm test ve süreçlerinin 2017'de tamamlandığını ve cihazın Sağlık Bakanlığı Ürün Takip Sistemi'ne (ÜTS) kaydının yapıldığını bildiren Karagöz, cihazın şu anda tanı amaçlı kullanılabilir durumda olduğunu ifade etti.



Termografik görüntüleme yönteminin hastaya herhangi bir radyasyon vermeyen, sadece hastanın vücudundaki sıcaklık değişimlerini algılayan, girişimsel olmayan bir tanı yöntemi olduğunu anlatan Karagöz, geliştirdikleri cihazda termal simetriye dayanarak çok kısa süre içinde alınan görüntülerle tiroid, cilt, meme kanseri gibi hastalıkların ön tanısının yapılabildiğini söyledi.



AA