Amerikalı bilim adamları, doğuştan gelen bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde, sistem içinde iç savaş çıkarmanın etkili olabileceğini bildirdi.

Sonuçları Science dergisinde yayınlanan araştırmada, Pemfigus Vulgarisi adlı bir tür bağışıklık sistemi rahatsızlığıyla doğan farelerin bağışıklık sisteminde iç savaş çıkartıldığı ve hastalığın bu yolla tedavi edildiği bildirildi.

Pennsylvania Üniversitesinde görevli araştırmacılar, bağışıklık sistemini, vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakacak şekilde zayıflatmak yerine T-hücreleri üzerinde yaptıkları değişiklikle bu hücrelerin, sadece Pemfigus Vulgaris'a neden olan bölümlere saldırmasını sağladı.

Araştırmacılardan Michael Milone, araştırma sırasında farelerin bağışıklık sistemlerine zarar vermeden, sistemi yönetme konusunda çok faydalı veriler elde ettiklerini söyledi.

Bu yöntemin çizgili kas hastalığı Miyastenia Gravis gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabileceğini belirten Milone, öte yandan deri tüberkülozu, diyabet ve MS gibi daha komplike hastalıklara müdahalenin daha zor olduğunu ifade etti.

Bir diğer bilim adamı Aimee Payne ise CAR-T olarak adlandırılan yöntemin, insanlarda uygulanabilmesi için hayvanlar üzerinde daha çok deney yapılması gerektiğini vurguladı.

Bağışıklık sistemi hastalıklarında, vücudun savunma sistemi kontrolden çıkarak sağlıklı dokulara saldırıyor.

AA