AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Rotterdam Belediyesi’nin İslam düşmanı ve ırkçı hareket PEGIDA’nın Laleli Camii önünde iftar vakti domuz etli mangal partisi yapmasına izin vermesini, “Avrupa ülkelerindeki İslam düşmanı çevrelerin eylemlerinde kullandıkları sembollerin başında ‘domuz eti’ gelmektedir. Bu sembolün kullanılacağı bir eyleme izin verilmesi Müslümanlara karşı düşmanlığın teşvik edilmesiyle eş anlamlıdır. Müslümanların, bu tip eylemlere karşı demokratik tepkilerini göstermeleri ve soğukkanlılıklarını korumaları önemlidir.” sözleriyle eleştirdi. Yeneroğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“Avrupa ülkelerinde gün geçmiyor ki; Müslümanlarla ilgili şaşkınlık verici bir gelişmeyle karşılaşmayalım. Bundan birkaç gün önce Belçika’da bir Bakan sözde eşitliğin sağlanmasından sorumlu olmasına rağmen Türkçe derslerini siyasi malzeme olarak kullanmıştı. Bu gelişmelerin son örneği de Rotterdam Belediyesi’nin, varlık sebebi ırkçılık ve İslam düşmanlığı olan PEGIDA hareketine Laleli Camii önünde iftar vaktinde domuz etli mangal partisi düzenlemesine izin vermesi oldu.

İslam düşmanlığı, ırkçılık veya ayrımcılık Avrupa ülkelerinde özellikle bazı semboller üzerinden yürütülüyor. Domuz eti veya kafası ile gamalı haç işareti, bu sembollerin önde gelen, özellikle de cami tacizlerinde kullanılan örneklerinden biridir. Bunun her kesim tarafından ve belediye yetkililerince de açıkça bilinmesine rağmen Rotterdam Belediyesi bu sembolik provokasyona izin vermiştir. Bu izinle bir dini gruba, azınlığa karşı düşmanlığı, saygısızlığı sergileme ortamı oluşacaktır.

Rotterdam Belediye Başkanı tercihini sözde düşünce özgürlüğü adına malum hakaret ortamının oluşması yönünde kullanmıştır. Bu şekilde de toplumsal barışı zedelemektedir. Yaklaşımı, Hollanda’daki birlikte huzurlu bir şekilde yaşama yanlısı yerli veya göçmen tüm Hollandalı kesimlerce de tasvip edilmeyecektir.

Hollanda’da yaşayan başta Türkler olmak üzere tüm Müslümanların bu tip eylemlere karşı demokratik tepkilerini göstermeleri ve soğukkanlılıklarını korumaları önemlidir. Farklı inançlara ve kültürlere saygılı bir toplumsal düzenin güçlendirilmesi uzun vadede Hollanda toplumu için yararlı olacaktır.”