Mart ayında Senato tarafından kabul edilen İyi Kiralama Yasası'nı referans alan Rotterdam Belediyesi, Konut Değerlendirme Sistemi’ne göre değerinden yüksek bedellere kiralanan evler için harekete geçti. Belediye, özel konut sahiplerini mercek altına aldı ve yeni uygulama için Carnisse semtini pilot bölge olarak seçti.

Belediye, genellikle bakımsız evlerde yaşayan birçok işçi göçmenin oturduğu bu semtte, mevcut kira sözleşmelerini gözden geçirerek özel konut sahiplerine kiraları düşürme seçeneği sunacak. Yapılan inceleme sonucunda belirlenen ev sahipleri bu teklifi kabul etmezse, kiracılar evlerinden çıkarılarak başka bir konuta yerleştirilecek. Ayrıca ev sahibine 90 bin euroya kadar ceza verilebilecek.

Belediye, uygulama için konut kurumu Woonbron ile işbirliği yapacak. Woonbron, gerektiğinde alternatif konut sağlamaktan sorumlu olacak.

Belediye ayrıca, 1 Temmuz itibariyle yeni kira sözleşmelerinde yalnızca konutun durumuna göre gerçekçi bir kira bedeli talep edilebileceğini duyurdu.

Bir dönüm noktası
Belediye Başkan Yardımcısı Chantal Zeegers (D66), Rijnmond gazetesine yaptığı açıklamada “Bu yasa bir dönüm noktası. Belediye olarak, sonunda yapısal sorunları ele almak ve kiracıları kötü niyetli kiracılardan korumak için elimizde bir araç olduğu için çok mutluyuz.” dedi.

Rijnmond'un yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, Carnisse semtinde kiralar genellikle 1000 Euro'nun üzerinde. Araştırmaya göre yeni kiracılar küçük, eski ve genellikle bakımsız evler için en az 1500 euro kira ödemek zorunda kalıyor. Kiracılar genellik kalmıyor ve taşınırken eşyalarını sokakta bırakıyor.

Konut Değerlendirme Sistemi
Hollanda'da, bir evin alan, bakım, izolasyon ve daha birçok konuda puan aldığı bir Konut Değerlendirme Sistemi (WWS) uygulanıyor. Bu puanlama sistemine göre 142 puanın altında kalan bir evin sosyal kiralık konut olarak ve maksimum 808 euroya kiralanması gerekiyor. Yasal olarak bu miktarın üzerinde bir talepte bulunulamıyor. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.