Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) önceki yıllara nazaran bu yıl içerisinde et yiyen bakteriye bağlı olarak artan zatürre, eklem iltihabı veya menenjit gibi hastalıklar nedeniyle bir açıklama yayınladı. Kurum, GAS adı verilen bakteri ile enfekte olanlar arasında özellikle çocukların sayısında dikkat çeken bir artış olduğunu bildirdi. 

RIVM açıklamasında göre; Ocak ayında 99,  Şubat ayında 143 ve Mart ayında da 132 vaka bildirimi yapıldı. En fazla bildirim alınan vakalar arasında zatürre, sepsis (vücudun bir enfeksiyona karşı aşırı tepki göstermesi durumu) ve cilt, eklem veya kemik iltihaplarının geldi. Ayrıca, Ocak ile Mart ayı arasında GAS bakterisi kaynaklı 18 menenjit (beyin zarı iltihabı) vakası kayda geçti.

AD gazetesine bir açıklama yapan Nijmegen Hastanesi'nden mikrobiyolog Bert Mulder, hastaların çoğunda ciltte derin enfeksiyonların görüldüğünü ve bu rahatsızlığın aşırı ağrı yarattığını belirtirken, “sadece işaret etmiş olsanız bile kol veya bacaklarını geri çekiyorlar.” şeklinde ifade kullandı.  

RIVM, et yiyen bakteri kaynaklı vaka sayılarının artışındaki nedenin ne olduğu konusunda tam bir sonuca ulaşmış değil. Ancak kurum, Corona pandemisi sırasında insanların daha az virüs ve bakteri ile temasından kaynaklanabileceğini düşünüyor. 

Et yiyen bakteri
Grup-A streptokok (GAS bakteri) bakterisi birçok insanın boğazında veya cildinde bulunuyor. Kişi hasta olmadan bu bakteriyi taşıya biliyor. Çoğu enfeksiyon zararsız ve neredeyse tüm çocuklar bir GAS enfeksiyonu geçiriyor. örneğin bir boğaz iltihabı veya kızıl hastalığı gibi.

Ancak nadiren, bakteri ciddi bir enfeksiyona yol açıyor. Örneğin zatürre veya plevra iltihabı veya cilt, eklem veya kemik iltihapları gibi. Su çiçeği veya bir solunum yolu enfeksiyonu gibi bir durum sırasında veya hemen sonrasında enfeksiyon riski ciddi şekilde artıyor. Böyle bir durumda oldukça bulaşışı hale gelen  et yiyen bakteriler, öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında serbest kalan damlacıklar aracılığıyla bulaşabiliyor.

Bu bakteri nedeniyle hastalanan bir kişinin çevresindeki kişilere, hasta olmalarını engellemek için genelde antibiyotik reçete ediliyor.

RIVM'e göre, bir çocuk solunum yolu enfeksiyonu veya su çiçeği geçirirken sürekli olarak daha hasta oluyorsa veya iyileştikten birkaç gün sonra birden ve daha şiddetli hasta olması durumunda mutlaka bir doktorla iletişime geçmek gerekiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.