Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hafta içerisinde Avrupa'daki obezite seviyelerine ilişkin yayınlanan raporda, ilkokul çağındaki her üç çocuktan birinin obez veya aşırı kilolu olduğu ve bu oranın daha da artmasının beklendiği belirtildi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb’de 16 Avrupalı lider ve devlet başkanının eşleri tarafından düzenlenen Avrupa Liderlerinin Eşleri Zirvesi’nde, Avrupa’da çocuklar arasında artan aşırı kilo ve obezite sorunu için yeni bir eylem planı açıklandı.

Zirvede açıklanan DSÖ Avrupa Bölgesel Obezite Raporu 2022’de obezitenin, birçok bulaşıcı olmayan hastalık için kilit risk faktörlerinden biri olduğu belirtildi. Rapora göre, aşırı kilo ve obezite, DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yetişkinlerin neredeyse yüzde 60'ını ve erkeklerin yüzde 29’u, kızların da yüzde 27’si olmak üzere neredeyse her üç çocuktan birini etkilemekte.

Sayı giderek artıyor!
Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan, mevcut eğilimleri temel alan ve yalnızca 53 ülkeyi kapsayan Dünya Obezite Atlası 2023’te, 2020 ile 2035 yılları arasında obezite ile yaşayan erkek çocuk sayısında yüzde 61'lik, kız çocuklarının sayısında yüzde 75'lik bir artış olacağını öngörüldü.

Bölgede 2035 yılında 5-19 yaş arası toplam 17 milyon erkek ve 11 milyon kız çocuğunun obezite ile yaşayacağı belirtilen raporda, tüm yaş gruplarında aşırı kilo ve obezite ile ilgili sorunların 2035 yılına kadar DSÖ Avrupa Bölgesi’ne yıllık 800 milyar dolara mal olacağı ifade edildi.

Raporda, COVID-19 salgınının ardından daha iyi bir geri dönüş için obezitenin önlenmesi ve kontrolünün tedbirlere dahil edilmesinin öneminin vurgulandığına yer verildi.

DSÖ Eylem Planı
DSÖ Avrupa Bölgesi’nin bu durumu önlemeye yönelik yeni bir eylem planında ‘önlemek tedavi etmekten daha iyidir’ yaklaşımı izleneceği ve ‘yiyecek ve içecek endüstrisinin düzenlenmesi’ ile ‘fizikse aktivitenin teşvik edilmesi’ noktalarının ele alınacağı belirtildi. 

Planda; çocukluk çağı obezitesini azaltmaya yönelik çabaların hamilelik ve erken çocukluk döneminden itibaren başlaması ve önleme çalışmalarının çocuğun hayatının her aşamasında sağlıklı beslenmeye odaklanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, evlerde, okullarda ve toplumun genelinde önleme çabalarına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Zagreb’de 9-10 Mayıs arasında düzenlenen ve çocuklarda obezitenin önlenmesine odaklanan Avrupa Liderlerinin Eşleri Zirvesi’nde yeni bir DSÖ Avrupa Çocukluk Çağı Obezitesini Önleme Merkezi kurulması çağrısının da yer aldığı, Zagreb Deklarasyonu da kabul edildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.