Cumhurbaşkanlığı’ndaki ziyarete 15 ülkeden 24 düşünce kuruluşu temsilcisinin yanı sıra YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ve SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de yer aldı. Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ortadoğu Düşünce Kuruluşları Buluşması hakkında YTB Başkanı Kudret Bülbül’den bilgi aldı.
İnsanların tek isteği özgürlük
Daha sonra ziyarette konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kan ve gözyaşının durmadığı Ortadoğu için böyle bir çalışmanın hayırlar getirmesini dileyerek, “Yüz yıldır bu bölgede bir damla petrol bir damla kandan daha kıymetlidir ancak bu anlayışın bedelini bölge halkları ödemektedir. 2011 yılında başlayan demokratikleşme yönündeki halk hareketleri umut olmuştur. Mısır, Tunus ve Suriye’deki insanların tek istediği özgürlüktür. Ancak terör örgütleri aracılığı ile halkların meşru talepleri sabote edilmiştir. Bölgeyi yürek acısı ile takip etmekteyiz” dedi.
İnisiyatif alınması gerekir
Bölge halkları acı ile kıvranırken batılı devletlerin Ortadoğu’daki diktatörleri kırmızı halı ile karşıladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şunu unutmamak gerekir ki tarihte hiçbir zalim yönetim halkına karşı başarılı olamaz. İnsana sadece insan olduğu için değer verilmeden küresel sistem de başarıya ulaşamaz. DAEŞ sadece Irak ve Suriye’yi değil seksen ülkeyi de etkilemiştir. Bölgede huzur ve refah adına inisiyatif alınması gerekiyor” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak bölgedeki sorunlara karşı ilkeli bir tutum izlediklerinin altını çizerek, “Barışın, barışmanın, demokrasinin ve diyaloğun yanında olduk, bölgedeki ateşi söndürmenin çabasını verdik. Büyük devlet mazluma, mağdura el uzatan devlettir” ifadelerini kullandı.
Tercümana ihtiyaç yok
Müslümanların kardeşlik hukukunu yerine getirmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı kıbleye yönelen ve aynı değerlere sahip olan insanların anlaşabilmesi için tercümana ihtiyaç olmadığının altını çizdi. “Gönül dili ile konuşabilir ve etkili bir mücadele verebiliriz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu Düşünce Kuruluşları Buluşması gibi etkinliklerin etkili ve kalıcı olabilmesi için takip edilmesi gerektiğini söyledi. Düşünce Kuruluşları Buluşması’nın sekretaryasının oluşturulmasının son derece önem arz ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devlet mekanizmaları dışında düşünce kuruluşlarının da bölgesel sorunlara karşı çözüm arayışı içinde bulunması oldukça önemlidir” diye konuştu.