Geçtiğimiz hafta Pazar günü oynanacak Feyenoord-AZ Alkmaar maçında LGBTI’yi çağrıştıran gökkuşağı kol bandını takmayacağı kararı alan Orkun Kökçü’ye destek mesajları gelmeye devam ediyor. 

Hollanda 1. Futbol Ligi (Eredivisie) takım kaptanları, toplumda LGBTİ+ bireylerin kabulü için hafta sonu oynanacak maçlara “One Love” (Aşk Birdir) yazılı gökkuşağı renkli kol bandı ile çıkma kararı almıştı. Feyenoord kaptanı Orkun Kökçü, Pazar günü oynanan Feyenoord – AZ Alkmaar maçında bu bandı takmayacağını duyurdu ve kararının nedenlerini sosyal medya hesabı ve Feyenoord kulübü resmi sitesinden duyurdu.

Dini, geçmişi veya tercihi ne olursa olsun herkese saygı duyduğunu belirten Kökçü mesajında “Herkes istediğini veya hissettiğini yapmakta özgürdür. Bu eylemin önemini çok iyi anlıyorum, ancak dini inancım nedeniyle bu eylemi destekleyecek doğru kişi olduğumu hissetmiyorum. Bu yüzden bu kaptanlık bandını takarken kendimi rahat hissetmeyeceğim.” dedi.

Kökçü'nün ardından Excelsior kaptanı Redouan El Yaakoubi de, Pazar akşamı oynanan Ajax maçına, gökkuşağı renkli kol bandı yerine, "Saygı" yazan beyaz bir bantla çıktı.

Orkun'a destek mesajları yağıyor
Orkun Kökçü’nün bu kararı Hollanda ve Türk basınında geniş yer bulurken, Hollanda’da yaşayan Türk toplumunun çeşitli kesimlerinden de destek buldu.

Feyenoordlu oyuncuya başta anne ve babası, yakın çevresi ve futbol kulübünden destek geldi. Orkun’un babası Halis Kökçü Türk basınına verdiği demeçte “Orkun adam gibi adamdır. Kararına saygı duyuyoruz. Onunla gurur duyuyoruz” dedi. Orkun’un annesi Sibel Kökçü de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla oğluna destek vererek, gözlerinden öptüğünü açıkladı. 

Feyenoord'un teknik direktörü Arne Slot ise Kökçü’nün kararının saygıyla karşılanması gerektiğini belirterek, "Kendisi ile hafta başında konuyla ilgili görüşme yaptık ve onu ikna edemeyeceğimi anladım. Kendisi dininden dolayı bunu yapmama konusunda çok emindi ve bunun üzerine bu maç için başka bir kaptan belirledik. Başka insanların düşüncelerini anlayışla karşılıyoruz." dedi.

Kökçü’ye Hollanda’da siyasetin içinde olan isimlerden, iş insanlarına, derneklerden futbol severlere kadar, her kesimden destek mesajları gelmeye devam ediyor. Sonhaber.eu’de yayınlanan “IOT Başkanı Zeki Baran, Kökçü’nün LGBTİ kaptanlık bandı takmamasına çok kızdı” haberine gelen yorumlar da Orkun’a ve onun kararına olan desteğin büyüklüğünü gösteriyor.

Sosyal medya platformlarında yapılan yorumlarda Orkun’un cesaretli davranarak kararının arkasında durduğu, bunun takdir edilmesi gereken bir davranış olduğu ve kimsenin kimseye zorla bir şey yaptıramayacağı vurgulandı. Çoğu yorumcu “arkandayız”, “seni destekliyoruz” “sana gelen tepkilere aldırış etme, biz senin arkandayız”, “seninle gurur duyuyoruz” şeklinde mesajlar attı. 

Orkun'u eleştirenler de var
Orkun’u eleştirenler de oldu. Bazı yorumcular IOT başkanı Zeki Baran’ın belirttiği gibi Orkun’un Hollanda’da yaşadığını ve buraya uyması gerektiğini savunurken, bazıları Orkun’u başkalarına saygı göstermeyip kendisi için saygılı davranılmasını istediğini belirtip bu durumu “ikiyüzlülük” olarak değerlendirdi. Yapılan eleştirilerde Orkun’un kol bandı takmamasına karşı formada bulunan kumar reklamına hiç ses çıkartmadığı kaydedildi.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.