Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı oldu. Pazartesi akşam saatlerinde 6’lı masada yer alan parti başkanları ile ortak yapılan açıklamada Kılıçdaroğlu’nun, yapılacak seçimlere muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak gireceği belirtildi.

Millet İttifakı'nın, cuma gününden bu yana yaşanan krizin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak adayı olarak açıklaması dünya basınında da geniş yer buldu.

REUTERS: Kılıçdaroğlu yıkıcı depremleri lehine çevirebilir
Haberi son dakika olarak duyuran Reuters, 14 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan seçimlerin Türkiye için 'tarihi' olduğu yorumunu yaparken, “Kılıçdaroğlu, eski bir devlet memuru olarak yıllardır devam eden ekonomik kriz ve artan enflasyonun yanı sıra geçem ay ülkenin güneyinde meydana gelen ve 46 binden fazla kişinin öldüğü, devlete eleştiriler yöneltilmesine yol açan yıkıcı depremleri lehine çevirebilir. Bununla birlikte bazıları enerjik bir eski ekonomist olan ve bir yolsuzluk karşıtı savaşçı olarak yükselen Kılıçdaroğlu'nun kampanyalardaki karizması sayesinde bir düzineden fazla seçim zaferi kazanan Erdoğan'ı yenilgiye uğratıp uğratamayacağından şüphe ediyor.” ifadelerini kullandı.
"Seçmen sadece Türkiye'yi kimin yönettiğine karar vermeyecek"
Seçmenler sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğine, ekonomisinin nereye gittiğine, Ukrayna ile Ortadoğu'daki ihtilafları hafifletmek için nasıl bir rol oynayacağına karar verecek.” ifadeleriyle dikkat çeken Reuters, İyi Parti lideri Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz ettiği süreci 'ittifak draması' diye nitelerken Millet İttifakı'nın nihayetinde vardığı anlaşmanın Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kazanma ihtimalini artırabileceği yorumunu yaptı.

BLOOMBERG: Sessiz siyasetçi
ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, internet sitesinin manşetlerine Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yayınladı. Haberde, “Sessiz siyasetçi, Türkiye’deki seçimlerde Erdoğan’ın karşısına çıkacak” başlığı kullanılırken, “Ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşısında yarışacak. Muhalefet, seçimi kazanması durumunda gelenek dışı politikalardan geri dönme sözü verdi” ifadelerine yer verildi.
Haberde, “Türk siyasetçiler ana muhalefet partisinin liderini iki ay sonra yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına çıkararak tanıdık bir yüzün sallantılı bir seçim kampanyasını tersine çevirerek ülkeyi en uzun süre yöneten Erdoğan’ın koltuğunu almaya çalışacak” denildi. Altılı Masa’nın geçen hafta çökme riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtilirken Kılıçdaroğlu ile ilgili de dikkat çekici yorumlar yapıldı.
Haberde, “74 yaşındaki Kılıçdaroğlu yumuşak konuşan bir bürokrat ve eğitimli bir ekonomist. Son 13 yıldır CHP’yi yönetiyor. Altılı Masa, Erdoğan’ın 5 yıl önce getirdiği başkanlık sistemine karşı olduklarını açıkladı” denildi.

THE GUARDIAN: Kitabi bürokrat
İngiliz The Guardian gazetesi de, Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak, “6 partili muhalefet koalisyonu, Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıl süren liderliğine karşı kitabi bürokratı öne çıkardı” ifadelerine yer verdi.
The Guardian’daki haberde, “74 yaşındaki ekonomistin Erdoğan’ın karşısında siyasi karizması  olmadığı eleştiriliyor. Bu seçimler geçen ay yaşanan ve Türkiye’de 45 binden fazla insanın öldüğü depremler sonrasında eleştirilerin hedefinde olan Erdoğan ve partisi AKP karşısında nadir bir fırsat sunuyor” denildi.

BBC News: Ülkede başa baş bir seçim yaşanacak
BBC News'in haberinde, “Türkiye'nin genellikle bölünmüş olan muhalefeti mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan'a karşı koyması için tek bir adayda anlaştı. Anketlere göre Erdoğan'ın otoriter yönetimi ile geçen 20 yıldan sonra son derece kutuplaşmış haldeki ülkede başa baş bir seçim yaşanacak. Ekonomik kriz ve geçen ayki depremlerdeki hatalar Erdoğan'ı önceki seçimlere kıyasla daha kırılgan kılabilir. CHP, modern Türkiye'nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaratıldı ve ülkenin en eski partisi. Ancak 1990'lardan beri iktidar olamadı. Fakat Kılıçdaroğlu, azınlık gruplarını kucaklayarak ve sağ kanattan partilerle ittifaklar kurarak partinin hitap ettiği kesimleri genişletti.” denildi.

NEW YORK TIMES: Zorluklarla karşılaşacak
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times’ta da dikkat çekici bir haber-analiz yayınlandı… Haberde, “Muhalefet partileri Erdoğan’ın karşısına çıkacak adayı seçti” başlığı kullanılırken, “Kılıçdaroğlu ve temsil ettiği muhalefet, büyük, iyi organize edilmiş bir parti yapısının desteğine sahip olan ve mesajını yaymak için devlet unsurlarını değerlendirebilecek Erdoğan’ı yenme yolculuğunda zorlukla karşılaşacak” denildi.
Haberde, muhalefet bloğu içerisinde geçen hafta yaşanan gerilimin kafa karışıklığı yarattığı da belirtildi.

WSJ: Kılıçdaroğlu eleştirilen yetkili karşısında aday oldu
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal da Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili bir haber yayınladı. “Türkiye’de muhalefet lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimlere giriyor. Kılıçdaroğlu, depremleri yönetmesi dolayısıyla eleştirilerin odağında olan yetkili karşısında seçime girecek” denildi.
Haberde, “Türkiye’deki muhalefet partileri pazartesi günü depremler sonrasında eleştirilerin odağında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında tarihi bir seçim kampanyası için yaşlı siyasetçi Kılıçdaroğlu’nu seçti. 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan CHP’yi en uzun süre yöneten isim oldu” yorumu yapıldı.
Haberde, “Muhalefet çevrelerinde Türkiye demokrasisini yeniden oturtmak için yorulmadan çalışan ve saygı duyulan bir isim. Fakat Kılıçdaroğlu, şahsi karizma eksikliği dolayısıyşa  zayıf adaylardan biri olarak görülüyor” denildi.

ALJAZEERA: Kılıçdaroğlu kimdir? - analiz
Katar merkezli medya kuruluşu Al-Jazeera da kapsamlı bir haber yayınladı. “Türkiye muhalefetinin cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu kim?” başlığıyla yayınlanan yazıda, “Sosyal demokrat, iki parti arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısına muhalefet bloğunun adayı olarak çıktı. Deneyimli sosyal demokrat siyasetçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı oluşturulan ittifakın 5 partisinin desteğini aldı”  ifadesi kullanıldı.

Al-Monitor: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın rakibi olarak ilan edildi
Al-Montitor’da yer alan haberde şöyle denildi: Türkiye'de muhalefet ittifakının akıbeti konusunda beş gündür süren tartışmalara son veren altı muhalefet partisi bugün yaptıkları açıklamada ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak adayları olacağını duyurdu.

AFP: Türkiye'nin parçalanmış muhalefeti Erdoğan'a karşı birleşti
AFP'de yer alan haberde ise şunlar belirtildi, “Türkiye'nin muhalefet liderleri aylardır süren şiddetli tartışmalara son vererek 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday olarak ana laik partinin genel başkanını gösterme konusunda anlaştı. Muhalefet oylarının bölünmesini engellemeyi amaçlayan anlaşmaya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarına son vermesi halinde diğer beş muhalefet liderini cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayacak. Kılıçdaroğlu, saatler süren gergin görüşmelerden çıktıktan sonra tezahürat yapan destekçilerinden oluşan büyük kalabalığa, 'Bölünseydik yok olurduk' dedi.

YUNAN MEDYASI: Deprem zemini sarstı
Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini, “Türkiye’de altılı masanın adayı ve Erdoğan’a karşı programı belli oldu” başlığını kullandı. Gazete, 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlelerinin tepki çektiğini yazdı.
Gazete, “6 Şubat’ta meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde zemini sarstı” yorumunu yaptı. Gazetede, “Altılı muhalefet bloğu cuma günkü dağılmadan sonra bir araya geldi ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı duyurdu” denilirken son dakikada yapılan görüşmeler ile birlikte muhalefet bloğunun 5’ten sonra 6’ya ulaştığına dikkat çekildi.

LE MONDE: Muhalefet birleşmeyi başardı
Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde da kapsamlı bir haber yayınladı. “Türkiye’de Mayıs ayında yapılacak seçimler için muhalefet Erdoğan karşısında birleşmeyi başardı” başlığı kullanıldı.
Haberde, “Aylar süren müzakereler ve hatta son günlerdeki psikodrama sonrasında Kılıçdaroğlu aday gösterildi. Son dakikada taraflar anlaştı ve “Altılı Masa” olarak da bilinen Millet İttifakı Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdi” denildi.

Kaynak: Ajanslar

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.