Yabancı plakalı araçlarını 2 yıldan uzun süre Türkiye’de bırakmayı düşünen emeklilerimizin beklediği müjde geçtiğimiz gün geldi. Süre 4 yıla çıkartıldı. Ancak SonHaber.eu whatsapp hattımıza yazan ve haber merkezimizi arayarak bilgi almaya çalışan birçok malulen emekli gurbetçimiz, bu kuralın kendileri için geçerli olup olmadığı konusunda karışıklık yaşamakta. Malulen emekli olan vatandaşlarımızın beklediği cevap ise salı akşamı geldi. Malulen emekli olan vatandaşlarımız da araçlarını 4 yıl Türkiye'de bırakabilecek. 

Bu hafta başında açıklanan bilgiye göre; 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile yurtdışından emekli vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahibi emekliler, Türkiye'ye götürdükleri araçlarının kalma süresini bir defaya mahsus 2 yıl daha uzatabilecek. Yani bu araçlar toplam 4 yıl (730 + 730 = 1460 gün) Türkiye’de kalabilecek. 

Hastalık veya sakatlık nedeniyle malulen emekli olmuş vatandaşlarımızın beklediği cevap ise 26 Aralık Salı günü Sılayolu.com sitesinin gerçekleştirdiği bir canlı yayında netlik kazandı. 

Sılayolu TV ve Silayolu.com bünyesindeki sosyal medya ağlarından yapılan canlı yayına Türkiye’den Avukat Mustafa Koç, Avrupa'dan gurbetçi vatandaşların yakından takip ettiği tecrübeli gazeteci Oktan Erdikmen, SIlayolu Avrupa Türk Otomobil  Derneği Başkanı  Sezai Koç, Silayolu.com Editörü İbrahim Yırtmaz ve Moderatör Tahir Araç katıldı. 

Yayında açıklanan bilgilere göre “Türkiye’de 4 yıl araç bırakabilme” uygulaması devlet emeklilik yaşına geldiği için emekli olan, çalışma üzerinden emekli olan ve malulen emekli olan tüm emekli vatandaşlarımız için geçerli olacak. 

Bunun yanı sıra yine aynı programda açıklanan yeni bir bilgiye göre, geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye getirilen araçların kalma süresini tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirebilmesi için, yurt dışında en az 185 gün kalma şartı, yakın bir tarihte 30 güne inecek.

Yeni düzenleme nasıl işleyecek?
İlk iki yıllık süre dolmadan gümrük müdürlüklerimize başvuran emeklilerimize, araçlarını yurt dışına çıkartıp 185 gün beklemeye gerek kalmadan, 2 yıl daha süre tanınacak.
Yeni düzenlemeden halen Türkiye’de bulunan araç sahipleri de faydalanabilecek. 

Tercüme edilmiş emeklilik belgesi ibrazı
Yeni uygulamaya göre; yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakmak isteyen emekli gurbetçilerimizin, Türkiye'de bulunan araçlarının 730 günlük süresi dolmadan süreyi uzatmak için Gümrük Müdürlüklerine başvurması gerekmekte. Başvuru esnasında emeklilerimizin yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsolosluk onaylı, Türkçeye tercüme edilmiş, emeklilik belgesini ibraz etmesi gerekecek.

Daha önceden uygulamadan faydalanan emekliler
Yeni düzenlemede daha önceden bu uygulamadan yararlanan emekli gurbetçilerimiz için 185 gün şartının geçerliliği devam etmekte. Araç götürmek isteyen emekli gurbetçilerimiz, “son bir yılda toplamda 185 gün yurt dışında bulunma” şartını yerine getirmeleri gerekecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.