NRC gazetesinin çarşamba günkü sayısında yer alan bir haberde, mahkemenin Vergi Dairesi’nin Den Haag'daki As-Soennah camiine yapılan bağışlarla ilgili olası usulsüzlükleri araştırmak için başlattığı soruşturmanın haksız olduğuna karar verdiği belirtildi. Mahkeme, vergi dairesinin “ayrımcılık” yapmış olabileceği ihtimalini de göz önünde tuttu.

Dava, caminin 2018 yılında geri alınan ANBI statüsü üzerine görülmekteydi. ANBI statüsü, vakıflara genel menfaate yüzde 90'dan fazla katkıda bulunmaları halinde bir vergi avantajı sağlamakta.

Caminin statüsü 2018 yılında NRC ve Nieuwsuur'un caminin yabancı bağışlar aldığını ve hoşgörüsüz mesajlar yaydığını bildirmesinin ardından geri çekilmişti. Ancak yayınlanan haberlerden kısa bir süre sonra Vergi Dairesi'nin aslında bu haberlerden önce camiye yönelik bir araştırma başlattığı ortaya çıktı.

As-Soennah camii daha sonra mahkemeye başvurdu ve Vergi Dairesi'nin soruşturmayı camiinin İslami kökeni nedeniyle başlattığından şüphelendiğini iddia etti.

Vergi makamları haksız bir araştırma yaptı
Dava ile ilgili görülen mahkemede hakim, caminin iddiasının doğru olabileceğini ancak elde yeterli veri olmadığına karar verdi. NRC'nin karardan aktardığına göre, vergi makamlarının "camilere yapılan bağışlara" "ilgisi arttı" ve camiler "zaten dolandırıcılık riski bulunan yerler” olarak görülüyordu.

Ancak mahkeme; Vergi Dairesinin tam olarak hangi kriterlere dayanarak araştırma yapmaya karar verdiğinin belli olmaması ve kurumun bu konuda bir açıklama yapmaması nedeniyle, “ayrımcılık yapıldığına dair” bir karar vermedi.

Mahkeme Vergi Dairesinin yaptığı araştırmayı geçersiz saydı ve As-Soennah camiinin ANBI statüsünü geri almasına karar verdi.

Caminin avukatları NRC'ye bu tür bir davada mahkemenin ilk kez “olası ayrımcılıktan” bahsettiğini vurguladı.

"Gizlilik nedeniyle" yorum yapmayan Vergi Dairesi'nin kararı temyiz mahkemesine taşıma hakkı bulunmakta.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Google Maps

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş