2024 yılı ile birlikte yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin konsolosluklar vasıtasıyla alacakları pasaport ücretleri de belli oldu. Vergi, harç ve cezaların artışının hesaplanmasında etkili olan yeniden değerleme oranının 2024 yılı için kesinleşmesiyle birlikte, pasaport ücretleri açıklandı.

Umuma mahsus pasaportlar (bordo renkli) en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 4-10 yıllık olarak düzenlenebilmekte, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamamış olanlara 18 yaşını doldurmasına 1 gün kalsa dahi en çok 5 yıllık; 18 yaşından büyükler içinse en fazla 10 yıllık pasaport verilmekte.

Pasaportlarda süre uzatımı yapılmadığı için her başvuruda yeni pasaport düzenlenmekte. Geçerliliği devam eden umuma mahsus pasaportun yenilenmesi istenmesi halinde, kalan süre düzenlenecek olan yeni umuma mahsus pasaporta aktarılmakta.

2024 yılı için Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransda’daki pasaport ücretlerini aşağıda görebilirsiniz. (Diğer ülkeler için bu linki tıklayın.)

Hollanda ve Belçika’da pasaport ücretleri:
6 aya kadar: 15,60 euro
1 yıla kadar: 22,70 euro
2 yıla kadar: 37,10 euro
3 yıla kadar: 52,60 euro
4-10 yıl kadar: 74,10 euro
 
Pasaport cüzdan bedeli: 24,30 euro
Posta ücreti: 4 euro

Almanya ve Fransa’da pasaport ücretleri:
6 aya kadar: 16 euro
1 yıla kadar: 24 euro
2 yıla kadar: 38 euro
3 yıla kadar: 54 euro 
4-10 yıla kadar: 76 euro 

Pasaport cüzdan bedeli: 25 euro
Posta ücreti: 4 euro

Pasaport için gerekli evraklar

  • Pasaport işlemlerinde yanınızda bulunması gereken evrakların başında T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi gelmekte. Bunun dışında 1 adet biyometrik fotoğraf ve eski pasaportunuzun da yanınızda olması gerekmekte.
  • Yasal temsilcilerin başvuru anında hazır bulunmamaları halinde, kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname gerekmekte.
  • Öğrenim amaçlı yurtdışında bulunanlar, Harçlar Kanununun 85/b madddesi çerçevesinde harçsız pasaport başvurusu için, öğrenim durumunu gösterir güncel belgeyi yanında bulundurmak zorunda.
  • Bulundukları ülkede kayıtlı öğrenciler (okul öncesi, aday çıraklık-çıraklık tanımına karşılık gelen okullar, ilkokul, ortaokul, lise, yükseköğrenim) de yine harçsız pasaport başvurusu için öğrenci olduklarını gösterir güncel belgeyi yanında bulundurmalı.

Eski pasaportun aslı

  • Pasaportun kaybedilmiş olması halinde polisten alınacak şahsın resminin de bulunduğu güncel kayıp belgesi
  • Eğer, yurtdışından ilk defa pasaport başvurusunda bulunulacaksa ve mevcut pasaport kayıpsa bu belgeye gerek yok. Bu durumda, Başkonsolosluk aracılığıyla Türkiye’deki ilgili kurumlarla yazışma yapılması gerekmekte.
  • Güncel tarihli ve ıslak imzalı öğrenci belgesi getiren 25 yaşın altındaki vatandaşlarımızdan pasaport süre ücreti alınmamakta, sadece pasaport defter ve posta ücreti alınmaktadır.

Detaylı bilgi ve diğer ülkelere ait pasaport ücretlerii için www.konsolosluk.gov.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.