Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 6,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere yurtdışında 7,5 milyonu aşkın Türk vatandaşı yaşıyor. Son yıllarda ciddi şekilde artan uçak bileti fiyatları gurbetçilerimizi karayolu ile memlekete gitmeye zorluyor. Ancak bu konuda da bazı hususlarda önceden hazırlık yapılması büyük önem taşıyor. Hazırlıkların pasaport ve kimliklerin geçerlilik süreleri gelse de bir diğer önemli nokta yola çıkılacak aracın sigorta kapsamı.
Avrupalı sigorta şirketlerinin bazılarının Türkiye’yi hizmet kapsamının dışında tutması, gurbetçilerin Türkiye’de yaşanan olası bir kazada mağdur olmasına yol açabiliyor. Bu mağduriyete uğramamak için özellikle Yeşil Kart sigortası bulunan gurbetçilerimizin yola çıkmadan önce sigorta kapsamını iyi öğrenmesi gerekir.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Örneğin Hollanda’dan yola çıkan bir gurbetçi, aracındaki Yeşil Kart’ın üzerinde “Türkiye” sekmesi işaretli değilse, Türkiye’deki kazalarda sigortasından yararlanamıyor.
Yeşil Kart sigortası nedir?
Yeşil Kart, motorlu araçların üye ülkelerde trafik sigortası teminatını uzatan bir sistemdir. 47 ülkeyi kapsayan bu sigorta; Hollanda, Almanya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerde geçerli.
Yeşil Kart sertifikaların şartları Bürolar Konseyi tarafından belirleniyor. Her ülkedeki yeşil Kart Bürosu bu konseye bağlı çalışıyor ve belirlenen şartlara uymak zorunda.
Yeşil Kart sigortasının geçerli olduğu ülkeler için tıklayın
Sigorta teminatı nasıl işlem görür?
Yabancı plakalı araç sahibi gurbetçilerimiz, herhangi bir kazaya karışıp karşı tarafa (maddi ve bedensel) zarar verdiğinde, ortaya çıkan hasarın telafisini yapmakla sorumlu.
Yabancı plakalı araç, Türkiye’de kaza yapıp karşı tarafa zarar verdiğinde; Karayolları Trafik Kanunu’na bağlı yönetmelik gereği “zorunlu trafik sigortası” veya muadili teminatının olup olmadığına bakılmakta.
Bu nedenle Türkiye’ye girişte yabancı plakalı aracın, sigorta güvencesine sahip olup olmadığı kontrol ediliyor. Güvencesi olmayan araçların ülkeye girişine izin verilmiyor.
Kasko zorunlu mu?
Türkiye’ye giren yabancı plakalı araçlardan kasko istenmiyor. Yine de, kendi ülkenizde yaptırdığınız kasko veya ek teminatların, seyahat edeceğiniz ülkeyi de kapsayıp kapsamadığını kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
©Sonhaber.eu