Belediyelere yapılan yeni pasaport ve nüfus cüzdanı veya ehliyet uzatma başvurularında bekleme sürelerinin ayları bulduğu belirtiliyor. 

Algemeen Dagblad gazetesinin konuya ilişkin haberinde, bazı belediyelerdeki bekleme sürelerinin 3 ayı geçtiği vurgulandı.

Hollanda’nın büyük belediyelerini mercek altına alan AD, yeni bir kimlik kartı veya pasaport başvurusu yapan vatandaşların, birçok belediyede haftalarca beklemek zorunda kaldığını yazdı.

Habere göre; Den Haag belediyesinde ikamet eden ve yeni belge almak için başvuran bir vatandaş 12 hafta, Zoetermeer’de 7 hafta, Amersfort’ta 6 hafta ve Utrecht ile başkent Amsterdam’da 5 hafta beklemek zorunda kalıyor. Buna göre yeni belge çıkartmak isteyen bir kişi ortalama en az 1 ay beklemek zorunda.

En uzun bekleme süresine sahip Den Haag’da pasaport yenilemek için randevu almak bile 11 haftayı buluyor. 

Sorun seçimler, korona ve yeni kayıtlar
Gazeteye bir açıklama yapan Den Haag belediyesi sözcüsü önümüzdeki haftadan itibaren yoğunluğu gidermek ve bekleme sürelerini düşürmek için yeni eleman alımı yapılacağını söyledi.

Den Haag belediyesinde bekleme sürelerinin neden bu kadar uzun olduğunu sorgulayan gazete, belediyenin Ukrayna’dan gelen göçmenlerin kayıt işlemlerini yapmaya çalıştığını ve bunun yanı sıra Korona krizinin yarattığı personel eksiği ve son belediye seçimlerinin yoğunluğunun, bekleme sürelerinin uzamasına neden olduğunu ortaya çıkarttı.

“Yeni görevler verildi ama insan gücü az”
Yeni pasaport başvurusunda vatandaşın 6 hafta beklemek zorunda kaldığı Amersfoort Belediyesi sözcüsü gazeteye 'Belediyeye son yıllarda birçok yeni görev verildi ama insan gücü yok' açıklamasını yaptı.

Sözcü buna örnek olarak mart ayında yapılan belediye meclisi seçimlerini örnek olarak gösterdi ve “Daha önce yalnızca Çarşamba günleri oy vermenin mümkün olduğu yerlerde, şimdi tüm haftaya yayılan bir seçim dönemi var. Pazartesi ve Salı erken oy kullanma imkanı vardır, Çarşamba günü normal seçim günüydü.” dedi. Sözcü bu nedenle seçim döneminde çalışan personelin bu arada pasaport veya ehliyet düzenleyemeyeceklerini dile getirdi.

Gazete seçim döneminde aralarında Rotterdam, Utrecht, Groningen, Maastricht ve Amersfoort’un da bulunduğu birçok belediyede oyların merkezi bir sistemde sayıldığını, bu nedenle belediye memurlarının da tüm hafta buyunca sayım işleri ile uğraşmak zorunda kaldığını belirtiyor.

Dijital başvuru sadece ehliyetlerde geçerli
Kimlik kartları ve pasaportlar için online başvuru yapmak mümkün olmasa da ehliyetler için giderek daha fazla belediye dijital ortamda başvuru olanağını hayata geçirdi.

Dijital ehliyet başvurusunun hangi belediyelerde mümkün olduğunu öğrenmek için Ulusal Karayolu Taşımacılığı Ajansı'nın (RDW) web sitesine bakabilirsiniz. 

Online başvuru için, RDW tarafından tanınan bir fotoğrafçı veya fotoğraf kabini tarafından vesikalık fotoğraf çekilmesi ve daha sonra dijital olarak RDW'ye gönderilmesi gerekiyor. 

Çevrimiçi başvuru, yalnızca ehliyetini yenilemek veya sınıfını değiştirmek isteyenler için mümkün.  İlk kez yapılan ehliyet başvuruları ile kayıp veya çalıntıda yeniden çıkartılması gereken ehliyetler için bizzat belediyeye gitmeniz gerekmekte.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın