Daha önce İsrail ordusunda görev alan bir Hollandalı hakkında dava açan 30 Mart Hareketi başkanı aktivist Dyab Abou Jahjah, şimdi Belçika’da da böyle bir dava açmaya hazırlanıyor. 

Jahjah, Hollanda ve Belçika’dan İsrail ordusuna katılan bu kişilerin (İsrail ordusu için yaptığı faaliyetlerle) örneğin Filistinli sivil hedeflere yönelik kasıtlı saldırılarda işbirliği yapıp yapmadığının araştırılması gerektiğini belirtti. Belçikalı gençlerin terör örgütü DEAŞ'ın saflarına katılmak için Suriye'ye gittiğinde adalet sisteminin hızla müdahale ettiğini belirten Jahjah, İsrail ordusuna katılanlar için de ülkelerin aynı yaklaşımı sergilemesi gerektiğini savundu.

Jahjah konu ile ilgili Belçika medyasına yaptığı açıklamada Dünya çapındaki uzmanlar İsrail ordusunun Gazze'de savaş hukukunu ihlal ettiğini söylüyor. Bu konuyu sadece Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin değil, vatandaşları İsrail ordusuyla birlikte savaşan ülkelerin adalet bakanlıklarının da incelemesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

İsrail ordusunda görev yapmanın ne Belçika'da ne de Hollanda'da yasa dışı olmadığını belirten Jahjah, Belçika’da başlatılan hukuki sürecin uzun sürebileceğini ve bu sürece hazır olduklarını dile getirdi.

Daha önce İsrail'e taşınmış kişiler
Belçika’daki İsrailli çevreler, Jahjah'ın hukuki sürecini "gerçek dışı bir halkla ilişkiler numarası" olarak görüyor. Yapılan açıklamalarda İsrail ordusunun, birçok Avrupa ülkesi ve ABD ile işbirliği anlaşmaları yapan profesyonel bir ordu olduğu ve İsrail vatandaşlığı olmayanların orduda görev alamayacağı vurgulanıyor. Bu bağlamda, İsrail ordusunda savaşan Belçika vatandaşlarının büyük olasılıkla daha önce İsrail'e taşınmış kişiler olduğu belirtiliyor.

30 Mart Hareketi
30 Mart Hareketi, adını 1976'daki Filistin protestolarından alıyor ve İsrail ordusunun insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerini kınamayı hedefliyor.

Hareket Hollanda’da İsrail ordusunda teğmen olan ve aynı zamanda Hollanda vatandaşlığı bulunan Jonathan Ben Hamou (22) hakkında şikayette bulunmuştu.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.