Hollanda’da yaşayan ancak evlilik süresi 3 yılı dolmadığı ve bunun yanı sıra aynı işyerinde bir yıldan uzun süre çalışmadığı için oturum izni verilmek istenmeyen bir kişinin davasına bakan Avukat İsmet Özkara, belki de Hollanda’daki sistemi değiştirebilecek bir sonuca ulaştı.

Haber merkezimizin kendisine ulaştığı Av. İsmet Özkara, davanın detaylarını SonHaber’e açıkladı.

Davaya konu olan dosya hakkında açıklama yapan Özkara, Hollanda’da evlilik yolu ile oturum hakkı alan ancak, evlilik süresi 3 yılı dolmadığı ve 1 yıl aynı işyerinde çalışmadığı için kendi adına oturum alamayan müvekkilinin, oturum hakkının iptal edilmek istendiğini belirtti. 

Avukat İsmet Özkara’nın müvekkili adına mahkemeye yaptığı IND kararının iptali başvurusu,  mahkeme tarafından haklı bulundu ve dosya yeniden değerlendirilmek üzere IND’ye gönderildi.

Hollanda hukukuna göre bir kişinin kendi adına oturum alabilmesi için 3 yıl evli kalması, aynı işyerinde 1 yıl çalışması ve bu işyerinde çalışmaya devam etmesi gerekmekte. 

Ancak Özkara bu durumda istisnalar olduğunu belirtiyor ve mahkemedeki savunmasını şu şekilde açıklıyor, “1983 yılındaki geçerli olan kanuna göre bir yıl evli kaldıktan sonra süresiz oturum alma hakkı elde etme imkanı vardı. Biz de bu hakkı gerekçe olarak gösterdik.”

“1983 yılındaki kanun geçerli olması gerekiyor”
Hollanda ve Türkiye arasında 1980 yılında yapılan Ankara Antlaşmasına göre, bu tarihten sonra değiştirilen veya çıkan kanunlar işçi ve işçi aileleri için geçerli değil. Ancak anlaşmanın bir maddesinde şöyle bir açıklama bulunmakta:  ‘Eğer; 1980 sonrasında çıkan bir kanun, kişinin yaşamını olumlu yönde etkiliyorsa, yeni kanun maddesi geçerli olacaktır.’

1983 yılında geçerli olan yabancılar kanununa göre ise evlilik sürecinde, eşler bir yıl sonra ayrılmış olsalar dahi, kişinin süresiz oturum hakkı alma imkanı bulunmakta.

Dosya IND’ye geri gönderildi
Bu kanun değişikliğini gerekçe olarak kullandığını ifade eden Avukat Özkara “Ankara antlaşmasına göre Türk vatandaşlarının en olumlu kanundan yararlanma imkanı olduğunu savunduk. Mahkeme de bizi haklı buldu ve IND’nin kararını bozdu” dedi.

Dosyanın mahkeme tarafından yeniden değerlendirilmek üzere IND’ye gönderildiğini belirten Avukat Özkara, kurumun normal şartlarda 8 hafta içinde karar vermesi gerektiğini ancak yüksek mahkemeye gitme hakkının da bulunduğunu kaydetti. 

Emsal teşkil edebilir
Avukat Özkara; şuanda bu yolda yeni bir adım atıldığını ve mahkemenin müvekkili aleyhinde olumlu karar almasından memnun olduğunu dile getirdi. 

Özkara, IND’den de olumlu bir yanıt alınması halinde, davanın Hollanda’da emsal teşkil edeceğini ve bu sayede hem bu tür davalar için büyük bir adım atılacağını, hem de yasal olarak değişiklik yapılabileceğini kaydetti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın